Бижута на дъщерята на Наполеон - продадени на търг за 1,4 милиона евро

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9789699 www.24chasa.bg
Бюст на Наполеон СНИМКА: Ройтерс

Бижута със сапфири и диаманти, които са били притежание на осиновената дъщеря на Наполеон Бонапарт, бяха продадени на търг в Женева за 1,4 милиона евро, предаде Франс прес.

Продажната цена на деветте лота значително надхвърли първоначалната им оценка, направена от аукционната къща "Кристис". Те са останали в едно и също семейство, след като са били подарени на осиновената дъщеря на Наполеон Стефани дьо Боарне по повод на венчавката й в Париж през 1806 г., предава БТА.

Към деветте предложени на търг бижута е имало огромен интерес от страна на колекционери от цял свят. Името на купувача не беше огласено.

Търгът беше организиран във връзка с честването на 200-годишнината от кончината на Наполеон. Сред деветте лота фигурираха диадема, огърлица, обеци, два пендантива, брошки и гривна. Експертите бяха оценили общата им стойност на 430 хиляди швейцарски франка. Но само диадемата замина под чука срещу 420 хиляди швейцарски франка / 383 хиляди евро/. Общо 38 цейлонски сапфира са били нужни за изработването на това украшение в началото на 19 век.

Освен с голямата си историческа стойност, бижутата се отличават с изключително майсторска ювелирна изработка и с голямата чистота на сапфирите.