Разграбват картини на Зуека преди откриване на изложбата му в Пловдив (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9790829 www.24chasa.bg
Владимир Дончев и Зуека пред портрета на Ван Гог, който бившият депутат веднага откупи. Снимки: Авторът

Бившият царски депутат Владо Дончев си взе портрет на Ван Гог

О, този портрет на Ван Гог е мой. Моля, сложете точка!
Бившият царски депутат Владимир Дончев бе един от първите, който откупи платно на Васил Василев-Зуека. Това стана часове преди откриване на изложбата му в пловдивската галерия U.P.A.R.K. на Кольо Карамфилов. Тя приюти 28 творби на актьора, които ще останат до 30 май.

"Васко много умело е интерпретирал творческата лудост на Ван Гог. Великолепен портрет, "удари" ме в сърцето", казва Дончев. И уточнява, че притежава и други картини на Зуека. Дошъл специално да си поговори с него и да го попита как и откъде му идват толкова много идеи.

"От театъра", отговаря художникът. Припомня, че е завършил кукловодство. "Бяхме и драматурзи, и режисьори, и сценографи. Наблягах на материалите и на импровизираните кукли. Научих се от театъра да синтезирам в едно изречение идеята и сега мога да го претворя в платно", разказва Зуека.

Негов "пантент" са Донкихотовците. Народът буквално се избива за тях. В пловдивската галерия Василев е наредил триптих с героя на Сервантес. Но за разочарование на пловдивските ценители и той вече е откупен. Димитър Рачков като го видял, отсякъл: "Мой е". 

"Имам много Донкихотовци. Станаха ми като емблема, защото героят на Сервантес олицетворява свободата. През него могат да се прокрадват хиляди идеи. Някак започнах да се изразявам чрез Дон Кихот", признава Зуека.

Кога е усетил, че в него "разпуква" талантът на художник, питаме го. "О, рисувам от тийнейджър", отвръща той. Наблягал на акрила, защото го задължавал да действа бързо. В началото имал проблеми заради светкавичното засъхване. "За да направиш някои неща с този материал, трябва буквално да ходиш по него, не той по теб. Не се подчинява", обяснява Зуека.

Казва, че пловдивската му изложба няма център, нито послание. "Нека всеки сам го усети. Всяка картина има свой смисъл, толкова са различни", размишлява актьорът художник.

Твърди, че това пандемично време е благодатно за творческа работа. Успял да открие много неща в последната година. "Никога не ми бе минавало през акъла отново да се захвана с рисуване. Едно време съм го правил, защото съм имал необходимост да споделям изкуства", казва Зуека.

По думите му "виновникът" за тази изложба в Пловдив е Радост Коцева. "Иначе тук ме свързват толкова много приятели. Пловдив е българският град за култура", убеден е Васил Василев. И отсега мисли за следваща експозиция.