След дядо си и баща си Стоян и Алек Алексиеви и 7-годишната Ая влезе в “Откраднат живот”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9794304 www.24chasa.bg
Яна Титова на разходка СНИМКА: ОФИЦИАЛЕН ФЕЙСБУК ПРОФИЛ НА ЯНА ТИТОВА

Майка ѝ - Яна Титова, която е сред режисьорите на сериала, подготвя втория си филм

Семеен сериал е този, който вечер на дивана гледа цялото семейство. За фамилията Алексиеви обаче “Откраднат живот” е семеен сериал и в друг смисъл. Защото баща, синове и внучка не само го гледат, но и участват в него. В един от последните епизоди на медицинския филм влезе и 7-годишната Ая - дъщеря на Алек Алексиев и Яна Титова и внучка на Стоян Алексиев.

В “Откраднат живот”, където баща ѝ и дядо ѝ изиграха лекари, малката Ая влезе в образа на дъщеря на пациент.

“Вълнуваше се, че ще я вземе шофьор от училище, похвали се на всички. Радваше я повече вниманието, което ѝ се обръща, отколкото самата роля”, разказва майка ѝ- актрисата, режисьорка и сценаристка Яна Титова.

Това е втората роля на Ая, чийто дебют бе във филма “Доза щастие”. По време на снимките на “Откраднат живот” майка ѝ Яна Титова, която е сред режисьорите на сериала,

почти не дава

съвети на детето

си как да играе

“Казвам ѝ само на кои въпроси трябва да отговори по еди-какъв си начин, а останалото е един вид импровизация, което при Ая работи много добре. Става по-живо и истинско. Тя беше много концентрирана по време на снимки, защото слушаше какво ѝ се казва.” Малката актриса подхожда със самочувствие, когато текат снимките на сериала. Тя не се притеснява от камерата и промяната на средата.

Ая има интерес към киното още от 2-годишна възраст. Яна Титова и Алек Алексиев я водят на кино, когато е още бебе, и очакват, че ще си тръгнат още в първия половин час. Детето обаче любопитно гледа целия филм. Сега момиченцето иска да стане режисьор, актриса и треньор по художествена гимнастика. Майка ѝ ще я подкрепи във всичко, с което иска да се занимава. Но я съветва, че за актьорската професия ѝ трябва усещане за необходимост, а не суета.

Не към малкия екран обаче се насочва малката дъщеря на Янa и Алек - Хана. Двегодишното момиченце хваща фиба и напръстниче на прощъпалника си. Това родителите ѝ тълкуват като професия моден дизайнер. “Според мен няма никакъв шанс да бъде актриса, изобщо не търпи някой да ѝ казва какво да прави. Тя има страхотно отношение към детайла. Удава ѝ се да реди пъзели и да подрежда малки частички”, разказва майка ѝ. Двете деца на артистичното семейство са коренно различни по характер, но родителите им ги учат на едно - да имат позиция.

Доказателство, че вече се случва, е собствената инициатива на Ая, в която

призовава хората да

си останат вкъщи

Това се случи миналата година в разгара на пандемията от COVID-19. Заедно с приятели момичето заснема видео под надслов “Спаси лятото”, в което призовават гледащите го да си стоят у дома.

Въпреки натоварения график на Яна Титова, която е сред режисьорите на “Откраднат живот”, тя намира време за пълен ден с голямата си дъщеря. Наричат го “наш ден”, в който всичко е позволено за Ая. “Правим това, което тя иска. През този ден отговорът винаги трябва да е “да” от моя страна. Иска да играем игра, да се разхождаме и да си говорим или да я заведа да яде нещо сладко. Ако има и включен пазар, е още по-добре. Не иска прекалено много неща - дреха, играчка и книга. Тя знае, че на книга не мога да ѝ откажа”, разказва Титова.

За пълен ден с Алек Алексиев обаче не остава време. Двамата излизат на вечеря и там разказват пропуснатото през седмицата. Доскоро вървяха снимките на “Откраднат живот”, а Яна Титова вече работи върху два нови проекта. Тя подготвя втория си пълнометражен филм, който трябва да заснеме през лятото. Той разглежда въпросите за дупката между поколенията, липсата на диалог между родители и деца, учители и ученици. Първият ѝ филм “Доза щастие” разказа историята на журналистката Весела Тотева, пристрастена към наркотиците.

Натовареният график не пречи на

Титова и Алексиев

да са заедно вече

10 години

Те нямат рецепта за щастлива връзка, но най-важното според нея е подкрепата между тях. “Ако не беше Алек, кой щеше да ми се връзва на всичките идеи?!”, казва шеговито режисьорката. Двамата гледат в една посока и мислят еднакво. Не им се налага да правят големи компромиси един с друг, защото стигат до решенията заедно. Опора са един на друг не само вкъщи, но и на работа.

Преди да пише сценарии и да работи като режисьор, Яна Титова играе във филми. Първата ѝ роля е в “Стъпки в пясъка”, която ѝ е любима.

“Това беше много силен старт пред камера. Операторът Емил Христов и режисьорът Ивайло Христов запалиха в мен голяма любов, ако не бяха те, може би нямаше да пламне искрата”, спомня си актрисата. За този момент никога не си е помисляла, че ще стане ражисьор, защото издига професията на пиедестал. Сега се радва, че работи именно това и има възможността да приложи идеите си и начина, по който вижда изкуството. Сценарното мислене пък ѝ помага да се постави на мястото на героите и лесно да работи с чужд сценарий.