Алис Купър продава на търг платно на Анди Уорхол

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9794358 www.24chasa.bg
Платно на Анди Уорхол, намерено преди години в гаража на рокаджията Алис Купър, може да се превърне в най-скъпото произведение на изкуството, продавано някога в Аризона.

Платно на Анди Уорхол, намерено преди години в гаража на рокаджията Алис Купър, може да се превърне в най-скъпото произведение на изкуството, продавано някога в Аризона, предаде Асошиейтед прес.

Музикалната легенда, която има дом във Финикс, Аризона, обяви вчера, че ще продаде на търг платното "Малък електрически стол". Творбата ще бъде предложена за продан на 23 октомври на търг, организирана от галерия "Ларсън" в Скотсдейл. От галерията изчисляват, че могат да получат за нея между 2,5 милиона и 4,5 милиона долара.

"Малък електрически стол" е част от серията "Смърт и Бедствие" между 1964 и 1965 г. Уорхол често събира изображения от вестници и списания, от които черпи творческо вдъхновение. Сред тях са изображения на електрическия стол.

Алис Купър казва, че творбата му е подарена през 70-те години на миналия век от тогавашната му приятелка, която е била близка с Анди Уорхол.

Шок рокаджията също така планира да покаже платното пред публика, допълни БТА.

Собствениците на галерията казват, че ще дарят част от средствата на организацията с нестопанската цел на Купър, "Солид Рок", чиято цел е да запознава тийнеджъри с музика, танци и други форми на изкуство.