Зуека дал срок на Неве от "Аламинут" да създаде фейсбук профила, в който публикува картините си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9794419 www.24chasa.bg
Зуека и Невена Бозукова разменят свои картини СНИМКА: ОФИЦИАЛЕН ИНСТАГРАМ ПРОФИЛ НА АКТРИСАТА

След като актрисата завършва Художествената гимназия във Варна, не рисува, възобновява хобито си преди 2 години

Не само талантлива актриса, но и надарена художничка се оказва Невена Бозукова. От няколко седмици профилите ѝ в инстаграм и фейсбук са пълни с красивите картини, които тя рисува.

Актрисата преоткри хобито си по време на локдауна.
Актрисата преоткри хобито си по време на локдауна.

Бозукова се вдъхновява от всичко. “Не знам дали рисувам професионално”, скромно казва актрисата. Преди години завършва Художествената гимназия във Варна. “Оттогава не бях подхващала сериозно боите и четките”, разказва тя.

Последната картина на Бозукова
Последната картина на Бозукова

С идването на коронавируса и самоизолацията преоткрива своя талант. “Сега малко по малко ръката връща старата си способност”, допълва тя.

Преди около 2 години започва отново да създава красиви изображения върху платното. “Покрай локдауните на човек му остава повече време за себе си, за чувствата си, за мислите си... А затворените пространства у дома те връщат към старите усещания, които си заровил преди години”, обяснява Бозукова.

След като завършва гимназията, от време на време рисува, но не целенасочено. Просто не е имала време за това. “Искрено вярвам, че хората имат своите периоди. Явно музите, които ми дават сили, са дошли сега”, закачливо допълва Неве, както я наричат.

За нея рисуването не е просто хоби, а терапия за ума и душата. “Някак изключваш останалите си сетива.

Даже имам моменти,

когато, ако някой

мине и ме пита нещо,

дори не го чувам”,

казва Бозукова. Това е времето, в което успява да освободи напълно емоциите си независимо дали са положителни, или отрицателни. “Всичко, което е в ума и сърцето ми, някак с лекота ми излиза от ръката”, допълва актрисата. Други хора имат подобни усещания, когато свирят на музикален инструмент, но тя самата не умее.

“Всичко може да те вдъхнови да рисуваш. За артиста е нужна една дума, някакъв жест, музика, прочетена книга... дори разговор, който е дочул случайно, мислите, които постоянно валят в главата му и от тях започваш да си задаваш разни въпроси, на които намираш отговори”, казва Бозукова.

Нейните творби говорят. Те карат тези, които ги гледат, да се замислят. “Това винаги ме е радвало - когато зрителите видят картините и усетят онази нишка, която съм имала предвид, рисувайки. Още повече ме радва, когато открият нещо категорично различно в сюжета, който, грубо казано, съм вложила в картините си”, обяснява Бозукова. Това даже я провокира да създаде нова своя творба.

Последната направи във вторник сутринта. Поводът за нея е тъжен - смъртта на близък приятел. “Замина си един великолепен, голям човек, когото познавам от дете във Варненския театър. Той е изключително забавен, одухотворен и смислен... свободолюбив - Георги Вълчовски. Картината носи спомен за него”, обяснява Бозукова.

Тя даде две от своите творби на добрия си колега и приятел Васил Василев - Зуека, който също показа таланта си на художник само преди дни с първата си изложба.

“Много отдавна ги бях подарила на него и на съпругата му Ани”, обяснява Бозукова. Зуека също отделил една от своите творби за актрисата. Така и не могли да уцелят кога да си ги подарят на живо. Датата съвпаднала именно с рождения ден на актьора.

“Явно е трябвало

тогава да стане.

Обич за обич

беше дадена”

Всъщност Зуека и Ани са едни от хората, които най-много подканват Бозукова да показва картините си. Тя никога не е развивала особено много социалните си профили. “Фейсбук страницата ми е благодарение на Зуека, който буквално ме “нарита” една вечер и каза: “Утре в 12 ч да е готова”, със смях разказва актрисата. Дори в 11 ч ѝ се обадил да я попита докъде е стигнала. “Нямаше как, строй се, преброй се беше положението. Искрено благодаря и на двамата за обичта и за помощта, която ми дават във всеки един план”, казва актрисата.

Тя е мислила да направи самостоятелна изложба през 2019 г. Тогава рисува творби, посветени на жената. Картините от творческия си цикъл е нарекла She. (“Тя” от англ. ез. - б. р.) Не успява да реализира плановете си заради многото ангажименти в театъра. Тези рисунки вече украсяват стените в различни домове, така че изложбата с тях е невъзможна.

Бозукова иска да има поне 23-25 нови платна, които да покаже пред публиката.

“Защо не? До 50-ия

ми рожден ден има

още две години.

Мисля да си направя

този подарък”,

казва актрисата.

Засега все още не е рисувала заедно със Зуека. “Може би трябва да си направим едно съревнование. Да изберем нещо от природата - кой как ще го пресъздаде”, шеговито допълва Бозукова. Докато твори, тя често говори или си пише с него, за да обсъждат картината.

Това не означава, че Бозукова се отдалечава от театралната сцена. Там продължава да играе в “Баща ми се казва Мария”, чийто режисьор е Асен Блатечки, и във “Вражалец” в “Сълза и смях”. Участва и в “Горещо”, където си партнира с колежката си от “Аламинут” Милена Маркова - Маца.