Уиски от киноа – нов хит сред звездите в Холивуд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9795225 www.24chasa.bg
Актрисата Гуинет Полтроу си прави коктейл от уиски от киноа с кленов сироп и лимон. СНИМКА: РОЙТЕРС

Гуинет Полтроу призна, че изкарала пандемията с коктейли от него

Актрисата Гуинет Полтроу, която през последните години си спечели славата на гуру по здравословен начин на живот на холивудските звезди, разкри наскоро, че пиенето на алкохол въобще не ѝ е чуждо. Даже по време на пандемията прибягвала редовно до него.

“Пиех всяка вечер. Правех паста и ядях хляб. Въобще излязох тотално от релсите”, разкри 48-годишната звезда, която поддържа перфектно тяло. Тя призна, че това може да не звучи много здравословно, но обича да пие уиски като част от коктейл, също както е правил нейният дядо. Забърквал го с лимонов сок, малко захар и понякога белтък от яйце.

Затова и Полтроу кръщава своята “фантастична напитка” за справяне с пандемията на своя дядо Buster Paltrow. За разлика от него тя обаче използва много рядко уиски от киноа, което се прави в Тенеси. Освен това го подправя с кленов сироп и лимон. По думите ѝ тази комбинация просто го прави превъзходно и често изпивала и по два коктейла на вечер. След тях не се чувствала пияна, но пък ѝ се появявал глад за тютюн.

В миналото актрисата винаги е твърдяла, че води здравословен начин на живот, като следва умереност във всичко и си позволява само по една цигара седмично. Така че последното ѝ признание буди доста недоумение сред нейните почитатели, особено сред тези, които дават стотици долари да участват в уелнес семинарите ѝ, както и да пазаруват различни продукти от нейния сайт Goop за постигане на житейско съвършенство.

Някои даже допуснаха, че Гуинет Полтроу вероятно е тръгнала по наклонената плоскост, тъй като се чувства притисната от всевъзможни уелнес гурута на знаменитости, които през последните години се нароиха в Холивуд. Тук не става въпрос за пари, а за доказване, твърди пред “Мирър” неин приближен, пожелал анонимност.

Не е изключено да става въпрос и за много майсторски рекламен трик от страна на актрисата, тъй като след нейното признание търсенето на информация за уиски от киноа в гугъл рязко скача. Хората се опитват да разберат дали, след като това растение е толкова полезно да се яде, може да се превърне и в здравословен алкохол. Краткият отговор на този въпрос е по-скоро не, тъй като при дестилация се губят голяма част от добрите му съставки. Конкретни проучвания по въпроса още не са правени, тъй като използването на киноа в алкохолната промишленост е от скоро.

Иначе растението е известно от над 5000 години. Първо го ядат инките, тъй като откриват, че семената му засищат за дълго време. Киноа започва да се култивира в Еквадор, Боливия, Перу и Боливия, а през последните години става модерно по цял свят, след като проучвания доказват, че съдържа редица полезни съставки като аминокиселини, калций, фосфор и желязо. Така че насочването и на алкохолната индустрия към него е обяснимо.

“Започнахме да разглеждаме различни култури, които са популярни сред хората, следващи здравословен начин на живот. Чудехме се какъв ще е вкусът от напитка, направена от тях. Избрахме киноа заради специфичния ѝ аромат и здравословните качества”, казва Дарек Бел, основател на Corsair Distillery. Компанията от Тенеси е първата, която успява да пусне на пазара уиски от киноа през 2011 г.

Процесът не е никак лесен не само от производствена гледна точка, но и за регистриране на напитката. Причината е, че американското законодателство признава за уиски единствено алкохол, създаден от зърно, и то конкретно от царевица, пшеница, ръж и ечемик. В продукта на Corsair има 20% киноа и 80 на сто малцов ечемик, но експерти твърдят, че при пиене първоначално не се усеща като уиски. Затова възниква спор как да се нарича.

Първоначално американските данъчни власти настояват напитката да бъде регистрирана като ром от киноа, въпреки че не съдържа ферментирал продукт от захарна тръстика. След това обаче се съгласяват да го нарекат спиртна течност, дестилирана от зърнена каша. В крайна сметка приеха, че това са зърна, и ни дадоха разрешение за уиски, обяснява Бел.

След тях и други компании започват да използват растението за създаване на алкохолни продукти. Френската FAIR пуска водка от киноа през 2012 г., докато няколко малки пивоварни като Altiplano и Aqotango я вкарват в бирата, която правят.

Американските власти разрешават използването и на елда и амарант, или щир, в алкохолната индустрия, за които също има сведения, че са полезни. “Мисля, че е фантастично това, тъй като в продължение на векове хората са се опитвали да правят уиски само от четири вида зърна. Сега те получават шанс да експериментират с алтернативи, което е вълнуващо и предизвикателно”, казва Колин Блейк от Moonshine University – учебно заведение със специализирана дестилационна образователна програма.

Така че каквито и да са подбудите на Гуинет Полтроу да съобщава, че пие редовно точно уиски от киноа, пак се оказва, че е на гребена на модните тенденции, което обяснява и защо е толкова успешна улнес империята ѝ Goop, оценявана вече на 250 млн. долара.