В Казанлък избраха Царица Роза за 53-и път

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9798006 www.24chasa.bg
Тази година короната на Царица Роза заслужи абитуриентката от Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък Александра Хаджихристова. СНИМКИ: Община Казанлък

В града на розите провеждат най-стария конкурс за красота у нас

Александра Хаджихристова, абитуриентка от Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък, бе избрана за 53-ата поред носителка на престижната титла "Царица Роза" в най-стария конкурс за красота у нас, който по традиция се провежда сред казанлъшките зрелостнички. Международното жури, съставено от представители на различни дипломатически мисии в София, определи за първа подгласничка на царицата Тиара Братованова, а за втора подгласничка - Ивона Габарова. И двете са от профилираната природо-математическа гимнация "Никола Обрешков".

Тазгодишната Царица Роза Александра Хаджихристова, абитуриентка от Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък /в средата/, заедно с двете си подгласнички.
Тазгодишната Царица Роза Александра Хаджихристова, абитуриентка от Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък /в средата/, заедно с двете си подгласнички.

В началото в конкурса се включиха 21 момичета, които тази година завършват средното си образование.

Победителката Александра е зодия "Риби". Във визитката си се определя като добронамерена и позитивна личност. Мечтател, който не губи връзка с реалността, а целенасочено следва и сбъдва мечтите си. Пред публиката тя рецитира стихотворението "Да съм слънчево момиче" на Петя Дубарова.

По традиция новата царица получи от японския посланик символичен самолетен билет, с който тя ще посети Страната на изгряващото слънце.

Най-красивите сред красивите абитуриентки на Випуск 2021 г. определиха представители на посолства от страни, в които Казанлък има побратимени градове. Председател на журито беше посланика на Япония у нас Нарахира Хироши. В журито имаше и дипломати от Алжир, Франция, Русия. Всички те признаха, че са журират конкурса се оказала трудна задача за тях.

С избора на Царица Роза в Казанлък започнаха 118-ите поред Празници на розата, за които общината вече получи патент. Заявката за него е дадена още през август 2014 година.

"Измина година на трудности, болки, страдания. Нека празникът тази година бъде пречистването, с което да донесем радост и надежда за живот!", пожела кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Празнична атмосфера ще краси Казанлък през следващите седмици до кулминацията на Фестивала на розата 2021 в началото на месец юни. Официалната церемония по коронясването на Царица Роза 2021 ще се състои на 4 юни от 20,30 часа на площад "Севтополис".