Божествен концерт-спектакъл озари пещерата Божия мост

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9798277 www.24chasa.bg
Няколко естествени природни сцени бяха обособени при удивителния скален феномен.

По случай Възкресение Христово и 24 май светлина, музика и художествено слово се сляха в хармония с природата на удивителния скален феномен

Впечатляващ, внушителен, вълнуващ - това са само някои от думите, с които може да бъде описан уникалният пасхален концерт, който се състоя на 15 май, в събота, под скалния феномен Божия мост край Враца.

Арх. Пламен Пламенов Мирянов и неговата фондация “Нашият дом е България” сътвориха нещо невиждано до момента на това свято място - тържествен концерт-оратория на открито, посветен на Възкресение Христово и на 24 май - празника на българската духовност, писменост и култура.

Целта на благотворителната инициатива не е само да покаже, че хармонията между нас, природата и Божието слово е постижима навсякъде. Но и със събраните средства да бъде подпомогнато изграждането на фасадно оформление и цялостен интериор на църквата “Св. св. Кирил и Методий” до Роженския манастир.

Събитието бе осъществено с височайшето благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и Негово Високопреосвещенство Григорий - митрополит Врачански, както и със съдействието на община Враца.

Там, под Божия мост, в този неръкотворен храм прозвучаха църковни песнопения, текстовете на Свещеното писание, шедьоври на класическата музика и инструментални пиеси.

В пещерата по неповторим начин бяха обособени няколко естествени природни сцени - за инструменталистите, рецитаторите, свещеническия хор, другите два хора и участници в програмата.

И всичко това - обгърнато в неповторим, препълващ сетивата, вълнуващ светлинен спектакъл, който озари скалния феномен и гората както никога досега! Всеки детайл на Божия мост бе осветен внимателно, прецизно, с благоговение. Всяка част от пространството - облагородена в унисон със спектакъла, обгрижена, почистена, обезопасена, където е необходимо - екипът на фондация “Нашият дом е България” бе помислил за всичко, за да може преживяването да бъде незабравимо за присъстващите.

Атмосферата на пещерата превърна рецитациите на Божието слово под акомпанимента на арфа, хорова или класическа музика в изживяване, което докосва най-фините вибрации на душата и я издига на висота - над всичко материално, преходно и земно.

А удивителната игра на светлината и тъмнината, множеството фенери, прожектори и визуални ефекти пресъздаваха и създаваха все по-нови и нови, различни сцени за всяко от изпълненията на Софийския свещенически хор с диригент ставрофорен иконом отец Кирил Попов, камерния ансамбъл “Йоан Кукузел - Ангелогласния” с диригент Кристиан Попов, струнния оркестър “Кварто квартет и приятели” и женския хор “Ваня Монева”.

За незабравимото преживяване своя талант раздадоха докрай участниците Янко Лозанов, Юлиан Периклиев, Давид Крумов, Пламен Бейков, Стефан Димитров, Мария-Магдалена Брегова, Стефан Врачев – клавир, Деница Димитрова – арфа, Олга Глазова - гусла, водещият Веселин Калановски - с умелото си и професионално присъствие, и разбира се - идеологът, сценарист и режисьор на целия този спектакъл арх. Пламен Пламенов Мирянов, който бе и рецитатор в спектакъла и чрез умелите похвати на художествената реч пресъздаде Божието слово така, че то да докосне всички присъстващи.

Как се прави подобен спектакъл в гората, така че да не се наруши природната хармония и не само да се съхрани, но и да се допълни създаденото от Бог? С много вяра и любов към всяко негово творение!

Творчеството на човешкия феномен се слива с природния, Божествения феномен в неразривно свързано единство. Точно това сътвориха арх. Мирянов и фондация “Нашият дом е България”.

“Имаме искреното желание настоящият пасхален концерт-оратория да усили пасхалната ни радост, да укрепи вярата ни в Бога и неговия благ промисъл и да ни помогне да мислим повече за възвишеното и духовното, отколкото за земното и вещественото! Нека се стараем без униние, смело, с бодър дух да се изкачваме по небесната стълба с надеждата да достигнем висшата цел в църквата – спасението на човешката душа!”, казват организаторите на събитието.

Изливащият се проливен дъжд направи терена труден и мокър, но това не спря стотиците желаещи да се докоснат до този уникален празник на духа. Сякаш времето се и радваше, и плачеше едновременно в този миг на възхваление на Христовата саможертва и чудото на Възкресението. Сред посетителите бе и Врачанският митрополит Григорий.

“Този концерт ни направи по-добри”, коментираха някои от присъстващите, които не бързаха да си тръгнат, а дълго след спектакъла се наслаждаваха на уникалните форми на природния феномен - осветен, както никога досега. Сякаш беше невъзможно да се наситиш на тази удивителна хармония от светлина, багри и Божествени природни форми!

А за да се случи това вълшебство под небето, са били необходим дълга и мащабна подготовка, много труд и иновативни идеи!

Фондация “Нашият дом е България” е създадена от арх. Пламен Пламенов Мирянов, за когото да съхранява и пресъздава историята на България, духовните ни ценности и култура, е мисия в живота. Той милее за възкресяването на българския дух и това е неговата мощна движеща сила, която всеки ден го мотивира да твори и да създава неуморно!

В съзиданието младият арх. Мирянов открива своя мир. Къде ще го намерите? Търсете го на Шипка, в светата Рилска обител, на най-светите български места, където снима документално-исторически филм или организира някои от многобройните си концерт-спектакли, облагородява природни паркове, организира благотворителни инициативи за възраждане и възстановяване на храмове и църкви - символ на българската духовност, култура и ценности.

Там, където той и неговият екип отидат, мястото и хората вече не са същите. Устремът му е толкова чист и забележителен, а енергията – толкова заразителна, че хората, докоснали се до него, стават различни – вдъхновени, изпълнени с нова добродетелна енергия и ентусиазъм за творчество, възход и съзидание!

С всички свои инициативи фондация “Нашият дом е България” иска да достигне до сърцето на всеки един българин, да възкреси самочувствието му и да му припомни защо да си българин, е не само гордост, но и чест, която трябва да носим с достойнство!

А за да могат повече хора да се докоснат до вълшебството “Мост на чудесата”, Българската национална телевизия ще излъчи концерт-спектакъла на 23 май от 16,30 часа.