В София се проведе националния кръг на „Китайски езиков мост“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9799497 www.24chasa.bg

В неделя в София се проведе националният кръг на конкурса „Китайски езиков мост“, който е мащабно международно състезание за владеене на китайски език от чуждестранните студенти, съобщава Радио Китай. 

Организираното съвместно от китайското посолство в България и Институт Конфуций в София събитие се проведе онлайн заради пандемията от COVID-19, като в него участваха седем студенти от три университета, съобщи Синхуа.

Победител в надпреварата бе 23-годишната Радина Януцова от Софийския университет с резултат от 95,71 точки. Тя ще представя България на финала в Китай.

Според проф. Лиу Сиумин, директор от китайска страна на Институт Конфуций в София, „Китайски езиков мост“ предоставя платформа не само на изучаващите китайски българи да покажат своите умения, но и дава възможност на китайския народ да научи повече за България.

Програмата за изучаване на китайски език в България стартира през 1953 г. Миналата година българското Министерство на образованието и науката официално въведе учебна програма за преподаването му в училищата. В редица университети в страната също има специалност за изучаването на китайски език и култура.

„Китайски езиков мост“ се организира ежегодно и има за цел да вдъхнови чуждестранните студенти да подобрят нивото на владеене на китайския език и култура.