Златен медальон от античен некропол в изложбата "Археология на София и Софийско"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9800871 www.24chasa.bg
Златен медальон от късноантичния некропол в кв. „Лозенец“ СНИМКА: Регионален исторически музей-София

Може да видите находките в залата за временни експозиции в Регионалния исторически музей – София (Централна баня), до 30 септември

В чест на Международния ден на музеите -  на 18 май, Регионалният исторически музей - София, открива  временната експозиция "Археология на София и Софийско".

Достъпна е  от 15  до 18 ч. в сградата на пл. "Бански" 1 (Централна баня) по време на откриването във вторник (18 май).

Разглеждането се осъществява при спазване на всички противоепидемични мерки.

Временната експозиция "Археология на София и Софийско" е ежегодна инициатива на Регионалния исторически музей – София.

За седма поредна година представя резултатите от проучванията на отделни екипи, извършени на територията на столицата и нейните околности през изминалия сезон.

Изложбата акцентира на новополучени научни данни, комбинирани с експонирането на най-значимите находки от сезон 2020.

Представена е информация за археологическите разкопки на 15 обекта и един научен проект. Допълнително са извършени и теренни обходи от екип на музея.

Част от местата с проведени проучвания в София са: Раннонеолитно селище Слатина-София (кв. Слатина); Обект на ул. „Веслец“ №15; Обект на ул. „Георг Вашингтон“ №27; Обект на ул. „Екзарх Йосиф“ №35.

Разкопки извън града са осъществени в: плосък некропол (землището на с. Алдомировци, община Сливница); Късноантичен стопански комплекс (землището на с. Мировяне); Крепост „Кокалянски Урвич“ и др.

Обобщението показва, че са разкрити и изследвани структури от различни исторически периоди, сред които: праисторически жилища и обреден комплекс, останки от антични постройки с жилищно, производствено и култово предназначение, части от фортификация, гробове и гробни съоръжения и др.

Сред подбраните в изложбата артефакти фигурират: златен медальон (IV в., късноантичен некропол в кв. „Лозенец“), фибула с ниело и емайл (II в., обект на ул. „Веслец“ №15), фибула с позлата (IV в., обект на ул. „Иван Денкоглу“ №40), пафта (XVII – XVIII в., обект на ул. „Георг Вашингтон“ №27) и др.

Изложбата се намира в залата за временни експозиции на партерния етаж на Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1).

Организаторите обещават да продължи до 30 септември, за да могат повече почитатели на историята да видят уникалните експонати, редултат от работата на археолозите през 2020 г.