Владо Пенев със своя звезда в Алеята на липите в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9801457 www.24chasa.bg
Владо Пенев с директора на фестивала Магдалена Ралчева (в средата) и Теодора Духовникова на шестото издание на “Златната липа” през 2018 г. СНИМКА: АРХИВ

Актьорът Владо Пенев ще получи приза “Златната липа” за цялостен принос в киното на осмото издание на Международния фестивал за ново европейско кино в Стара Загора, който започва на 29 май, казаха организаторите. Той ще има честта да засади своя фиданка в Алеята на липите, където ще бъде открита и звезда с неговото име.

Досега носители на специалния приз са Мария Статулова (2013), Джанкарло Джанини (2014 г.), Васил Михайлов (2015), Татяна Лолова (2016), Гинка Станчева (2017), Васил Банов (2018) и Ян Енглерт (2019).

Миналата година фестивалът бе отложен заради пандемията от COVID-19. Като специален гост Владо Пенев е подготвил подарък за публиката - ще представи лично най-новия филм, в който участва - “Рая на Данте” (2021) с режисьор Димитър Радев и ще го изгледа заедно със старозагорските зрители. В този филм актьорът си партнира с Радина Боршош и по мнение на критиците прави една от най-силните роли в дългата си актьорска кариера.

Организаторите не крият, че има още една причина да ценят човека и актьор Владо Пенев - той работи активно за утвърждаване на старозагорския кинофестивал от създаването му преди 9 години.

И сега по традиция прожекциите ще бъдат безплатни за публиката в Стара Загора. През петте фестивални дни ще бъдат прожектирани общо 40 игрални и документални филми от 18 страни. В конкурсната програма ще бъдат представени 9 ленти, създадени през последната година в Европа, каза основателката на фестивала и негов директор Магдалена Ралчева. Те ще бъдат оценени от петчленно международно жури. Два от конкурсните филми са дебютни на млади режисьори от Дания и Грузия.

България влиза в конкурсната програма с новия филм на режисьора и сценарист Ивайло Христов "Страх". Черно-бялата лента разказва за суровия живот на вдовица, която живее в отдалечено погранично село. Срещата й с тъмнокож емигрант бежанец разклаща закостенелите представи за света на местната общност.
Сред заглавията в извънконкурсната програма блести "Още по едно" - филм от 2020 г. на Томас Винтерберг, който тази година зад океана получи "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Любопитното е, че тази копродукция на Дания, Холандия и Швеция е попаднала в селекцията на "Златната липа" в Стара Загора преди да бъде оценена толкова високо в Америка, посочи Магдалена Ралчева.
Друга перла в извънконкурсната програма е филмът на най-награждавания унгарски режисьор Ищван Сабо "Окончателен доклад" от 2020 година.
Датската драма "Дама купа" /2019 Г./ е един от малкото филми, останали в тазгодишната програма на "Златната липа" от селекцията на отложения фестивал от ковидната 2020 година. "Имаше изключително силни филми, които за жалост трябваше да отпаднат, защото стремежът на "Златната липа" е да представя най-новите произведения на европейските кинотворци. Оставихме 2 или 3 заглавия, едно от които е "Дама купа", разкрива още Магдалена Ралчева.