6 кг рядка, но много вкусна риба улови пловдивски прокурор на остров Евия (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9811643 www.24chasa.bg
Бившият прокурор е радостен с уловената маятико

Строгите мерки в Гърция не спряха пловдивски юрист Огнян Урбалов и той успя да се добере до любимия си остров Евия край Атина. Там  се отдаде на дългогодишната си страст - риболова. 

"Вчера пристигнах и днес вече хванах 6-килограмова маятико. Много зор беше, защото тази риба е силна. В момента, в който я закачиш, се насочва към дъното и започва да блъска. За едната бройка щях да падна във водата, но успях да я извадя", разказа през смях Урбалов, който бе първо военен прокурор, а след това се пенсионира като обвинител в апелативната. Неговият приятел също имал късмет и уловил от прочутата маятико. По думите на пенсионирания прокурор рибата е много вкусна и има 7-8 начина за приготвянето й. Гърците я правели така, че да си оближеш пръстите. Затова Урбалов и приятелят му ще я дадат на жена от курорта Лутра, където са отседнали, за да им я направи.

"Лутра е прекрасно място. Навсякъде има зеленина и минерални извори, някои от които избиват на брега на Егейско море. Тук през лятото идват пенсионирани гърци. Тяхната държава им подарява безплатна почивка, ако са се осигурявали", обясни Урбалов. Той добави, че неведнъж е посещавал Лутра със свои приятели и знае "партизански пътеки", водещи до заливи, където е пълно с много едра риба.

"Научили сме ги и не казваме на никого", смее се прокурорът. Признава, че малко е разочарован, защото заради полицейския час в Гърция няма да може да се наслади на нощен риболов на сафрид. От 0, 30 часа до 6 часа не се позволява излизане навън. 

"В магазините не е като при нас. Стриктно се спазват мерките по 25 кв. м на човек. Едва тогава ти дават талон, за да влезеш и пазаруваш", обясни Урбалов. Тъй като е ваксиниран с 2 дози, нямал проблем на гръцката граница. Не му взели PCR и признали документа, издаден в Пловдив. Накарали го само да попълни декларация, в която да напише къде ще отседне и дали възнамерява да пътува в други райони на Гърция.

Неговият приятел, който не е имунизиран, си направил у нас тест, но на границата гърците веднага му взели проба. И двамата сега се надяват да е отрицателна, за да могат спокойно да си продължат почивката и риболова. В случай, че се окаже позитивен, ще бъде карантиниран.

В Гърция не могат да пътуват повече от трима в един автомобил и задължително всички трябва да са с маски. В противен случай глобата е 300 евро.