Грък дръзва да прави театър в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9813345 www.24chasa.bg

“Позорище” от Добромир Байчев е балканска комедия с горчив послевкус

Филмират "Този ден" - продължението на еротичния полски хит "365 дни", издаде го пак ИК "Сиела"

Романът “Позорище” от писателя и сценарист Добромир Байчев (ИК “Сиела”) е ярка и оригинална комедия, в която на прицел попадат представителите на балканския театрален свят. Никой няма да бъде пощаден. Послевкусът е горчив.

Животът на Костас Папуляс изглежда начертан до най-малката нерадостна подробност. Той ще бъде повишен в чин полковник, което ще го издигне в очите на съпругата му - богата и вечно недоволна наследница. Ще бъде още една крачка по-близо до стабилна военна пенсия и ще продължи апатичното си съществуване, в което единствената радост са двата далматинеца Розенкранц и Гилденстерн и най-голямата му страст - театърът.

Но съдбата се намесва. Внезапно Костас се оказва свободен от брачните окови и с прилично наследство, което му позволява да захвърли стария си живот и да започне на чисто. Време е да сбъдне голямата си мечта – да създаде собствен театър. По съвет на негов приятел актьор обаче той се насочва не към театралните сцени на Атина, а към близка балканска държава, която все още търси своя театрален жрец. Поклонникът на Мелпомена преминава неуспешно през Скопие, за да се озове в сърцето на софийския Бродуей - улица “Раковски”, където е посрещнат с възторг и ненавист. Богатият и наивен грък се оказва централен персонаж в шеметна комедия, в която са замесени колоритни и невероятни герои – от най-надарената българска актриса през ревнив директор на държавен театър, шмекер сърбин (експерт по усвояване на еврофондове), болезнено амбициозен македонски драматург, та до най-сексапилната секретарка на Балканския полуостров. Всякакви прилики с истински лица и събития са напълно случайни!

“Позорище” е ярка сатира, в която през призмата на забавлението и хумора лъсват някои нелицеприятни черти на “хомо балканикус” - балканския човек. С ирония Байчев напомня, че животът е сцена и всички ние сме актьори на нея. И понякога само от нас зависи дали ще останем в ролята, която ни се е паднала. Или както би казал един от героите в романа: “Целиот свет е сцена, а сите ние сме актери на неа”.

Дългоочаквано продължение

на еротичния хит “365”,

веднага започва филмиране

“Този ден” от полската авторка Бланка Липинска (ИК “Сиела”) е дългоочакваното продължение на еротичната сензация - романа “365 дни”. Той се превърна в хитова екранизация. Книгата, дала основа за адаптацията, бе издадена в над 20 държави. Преди броени дни бе обявено, че “Нетфликс” започва снимките по втора част на полската сензация. Романът “Този ден” излиза на български дълго преди продължението на екран.

Любовта, разцъфтяла между Лаура Биел и боса на сицилианската мафия Масимо Торичели, е извоювана с цената на болка и страст. Лаура може да има всичко, което пожелае - съпруг, който я обожава, живот в лукс на брега на морето, разкошна вила. Кралят на мафията изпълнява всяко желание на своята кралица. Но бракът с един от най-опасните мъже в Сицилия носи своите последствия... и те често завършват с трагедия. Враговете на Масимо знаят добре, че единствената му слабост е красивата му съпруга, и няма да се поколебаят да я използват, за да го уязвят.

Когато Лаура се оказва плячка на дългогодишен враг на Масимо, по-безскрупулен и жесток дори от него, изглежда сякаш всяка надежда е изгубена. А пътят на Лаура към щастието е отрязан завинаги. Но дали това е така? Може ли Лаура да открие отново свободата? И ще възтържествува ли страстта над болката... или ще остави след себе си само пепел?

Предисторията на “Този ден” – “365 дни”, се превръща в сензация, когато стрийминг платформата “Нетфликс” откупува правата за филмова адаптация. Полската актриса Анна Мария Секлуцка и италианският красавец Микеле Мороне веднага печелят сърцата на зрителите. Към тях за продължението “Този ден” се присъединява сицилианецът Симоне Сусина в ролята на неудържимия враг на Масимо Торичели.

Портиерка и богато момиче

свалят фалшивите маски

“Елегантността на таралежа” от Мюриел Барбери е една от най-обичаните книги на нашето време (ИК “Сиела”).

Оформен като дневник от гледната точка на коренно различни героини - портиерка и глезла, романът е безкомпромисен социален коментар към днешното общество, описва различни страни на западната и източната култура и предлага богата плетеница от произведения на изкуството, втъкани в повествованието.

Гор Видал пресътворява историята на света

В ново луксозно издание излиза “Сътворението” (ИК “Сиела”) от Гор Видал. В тази наглед невъзможна история, събираща хора, които живеят в различни времена, авторът проследява по блестящ начин разнообразието от идеи, религии и култури, оформило древния свят. Той представя от различни гледни точки идеята за Сътворението. Читателят става свидетел на грешките и човешките страни на известни личности, чиито имена знае от учебниците по история.

Класация на издателството