Какво причинява стресът на котките

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9818150 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Заблуда е, че тихите животни са добре психически

Милиони изоставени или изгубени котки попадат в приютите за животни, където са принудително затворени между четири стени. Подобен стрес може значително да повлияе на тяхното здраве и характер. Тези животни са изхвърляни, защото собствениците им изведнъж решават, че вече нямат нужда от тях. Някои са изгубени, а трети са били подложени на тормоз.

Изоставените животни очакват да срещнат добро сърце, но намирането на нови собственици често е много трудно. Повечето такива котки са преживели много тежък стрес и невинаги се оказват сладки и гальовни любимци на цялото семейство.

Стресираните котки

съскат, драскат и хапят

Мнозина се нуждаят от седмици и дори месеци на рехабилитация. Някои никога не се отървават от страха си от непознати.

Колкото по-дълго котката остава в приют, толкова повече това ѝ се отразява негативно. За да дадат на всяко животно шанс да попадне в добри ръце, работниците в приютите трябва да се опитат да създадат спокойна среда без стрес, за да предотвратят по-нататъшно влошаване на здравето на котката.

Това изисква разбиране как и защо се появява котешкият стрес. Специалисти по грижа за котки изследвали поведението на животните, които за първи път пристигнали в приют. За целта те провеждат наблюдение на 20 домашни котки, повечето от които попаднали в ръцете на собствениците си още като малки котенца.

Първоначално всяка котка получила оценка по скала, измерваща лек до тежък стрес. Тогава експертите проследили как се държи всеки от тези домашни любимци, когато се оказва бездомен. Лидия Ренберг, водещ изследовател в най-големия австралийски университет La Trobe в Мелбърн, има опит в работата в приюти за котки. От първа ръка е видяла доколко превенцията на котешкия стрес може да бъде повлияна от действията на работниците в приюта.

Наблюдавайки котките в клетки, експертите идентифицират редица характерни черти в поведението на животните при стрес. “Въпреки че котките бяха държани в доста просторна стая, всички без изключение предпочитаха да се крият в котешките къщички почти през цялото време или на безопасно разстояние на вертикалната котешка катерушка”, казва Ренберг.

Изследователите установили, че

котките с високи

нива на стрес са

изключително пасивни

Често изобщо не правят нищо. “Котка с по-високо ниво на стрес потиска почти всички свои нормални поведенчески инстинкти и може да лежи с часове, без да се движи”, разказва Ренберг. Това е в пълен контраст с поведението на котките с нисък стрес, които се държат съвсем адекватно. Активно осъществяват контакт с хора и други котки. Интересно е, че котките, които драскат или мяукат силно, имали относително ниски нива на стрес. Животните, които изглеждали “на ръба на нервен срив”, всъщност били по-здрави психически от по-пасивните си съквартиранти. “Много хора може да си помислят, че котките, които силно изразяват протеста си, са в състояние на много по-голям стрес от тихите, които стоят свити в ъгъла. Очакванията са тихата котка да се чувства добре, но се оказва, че е точно обратното”, казва Ренберг. Резултатите от изследването са публикувани в списание “Приложна психология на поведението на животните”.

За да разберат дали има някаква полза от човешката намеса, учените разделили котките на две групи. Едните получавали повече човешко внимание и грижи. При тях нивото на стрес намалява още на втория ден от плена.

Това доказва, че собствениците на котки и гледачите могат да намалят стреса на своите животни с много прости трикове. Подхождайте спокойно към вашата котка, седнете на нейното ниво,

оставете я да свикне с вашия

аромат, преди да я докоснете

и просто говорете с нея със спокоен, приятелски глас. “Може да звучи банално, но котките са чувствителни, те реагират на всякакви дребни неща около себе си”, казва Ренберг.

И въпреки че котките свикват с живота в затворени пространства, колкото по-дълго стоят там, толкова по-вредно е това в крайна сметка. Много месеци в приют неизбежно ще повлияят на физическото и психическото здраве на котката. Затова престоят в приют трябва да бъде възможно най-кратък, убедени са учените.

Ренберг насърчава собствениците на котки да кастрират своите домашни любимци, когато е възможно. Това намалява вероятността животните или техните потомци да попаднат в приют.

Изчезването на стар диван може да бъде истинска трагедия за домашния любимец

Стресът е напрегнато състояние на нервната система, което възниква като отговор на външни дразнители. В резултат поведението на домашния любимец се променя и ако дразнителите не изчезнат, може да настъпят сериозни промени в нервната система и органите на домашния любимец. Затова е по-добре да обърнете внимание на следните поведенчески характеристики, за да си зададете навреме въпроса как да намалите стреса на котката и да започнете да предприемате действия. Ето какви са симптомите:

Постоянно близане

Разбира се, всяка котка отделя много време на тоалета си и редовно почиства козината си. Но котката под стрес започва да го прави твърде често и прекомерно. Близането приема формата на невроза и може да стигне толкова далеч, че по козината ѝ се появяват плешиви петна и дори рани. Собствениците понякога се опитват да спасят домашния любимец от този навик, като поставят специална яка. Този навик обаче няма да изчезне, освен ако източникът на стрес не бъде премахнат.

Стремеж към

уединение

Всяка котка има свои собствени комуникационни тактики. Някои веднага отиват при човека, влязъл в апартамента, и го поздравяват. Други предпочитат да се явят по-късно, в по-спокойна обстановка. Но ако забележите, че котката се крие през цялото време, буквално бяга от вашето внимание и опити да я вземете на ръце, стреми се да прекарва време на уединени места извън зрителното поле на човека, това показва, че котката е стресирана.

Загуба на апетит

Обикновено котките нямат нищо против да се почерпят по всяко време на деня, а телата им не са пригодени за глад. Така че, ако видите котка да отказва да яде, това е предупредителен знак, както и забележимата загуба на тегло.

Отхвърляне

на тоалетната

Вашата котка, отдавна свикнала с котешката тоалетна, изведнъж започва да оставя неприятни изненади на неподходящи места. Това също е признак на стрес. По природа котките са много чисти и не променят навиците си при нормални обстоятелства.

Агресия

По време на стрес котките невинаги могат да запазят самообладание. Те може да започнат да се хвърлят по хората, да хапят и драскат агресивно без видима причина. В особено напреднали случаи може дори да се стигне дотам, че само професионалисти да могат да се справят с агресивното животно.

Причини за стрес

Причините за стреса при котките може да бъдат много различни. Някои са очевидни - появата на нов член на семейството у дома (например бебе), появата на друг домашен любимец, преместване. Котките могат да реагират и на неща, които са по-малко значими от човешка гледна точка - било то чести шумни партита у дома, ремонти при съседи или просто пренареждане на мебели в къщата. Така че изчезването на стар диван може да бъде истинска трагедия за домашния любимец. Затова е важно да бъдем внимателни към мъркащия домашен любимец и да следим психическото му състояние не по-малко внимателно от здравето му.