Алекс Сърчаджиева се изповядва на живо край морето

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9823786 www.24chasa.bg
Алекс с дъщеря си София на море миналата година СНИМКА: ФЕЙСБУК ПРОФИЛ НА СЪРЧАДЖИЕВА

Дъщеря ѝ София прави дебют в игралното кино

Животът на Алекс Сърчаджиева, събран в телевизионно интервю, но на сцена - така ще изглежда моноспектакълът “На живо”, чийто текст следва съдбата ѝ.

Представлението е сред най-чаканите това лято на фестивала “Арт Поток” в Царево и Hacienda Beach-Лозенец, където ще бъдат показани три театрални премиери. В две от тях играе Сърчаджиева.

В биографичния моноспектакъл актрисата е като на изповед, разказва за най-хубавите и най-трудните и тъжни моменти в досегашния си живот. От “самопризнанията” ѝ драматургът Яна Борисова създава текст, който буквално разтърсва зрителите.

Дебют като театрален режисьор прави Димитър Коцев-Шошо, известен с филмите си “Лора от сутрин до вечер”, “Маймуна” и др.

Спектакълът е решен като телевизионно интерво, което води “на живо” актрисата Радена Вълканова. “В центъра на спектакъла е съдбата на Алекс Сърчаджиева - обяснява Коцев. - Но така е направено, че зрителят да не знае нейната съдба предварително, за да му е интересен драматургичният материал и цялата нейна история. Мисля, че се получава много добре като интимна пиеса.”

Създателите на спектакъла обещават Алекс да разкаже несподеляни досега моменти от живота си, които щели да изненадат дори и най-близките ѝ хора.

“Мисля, че Алекс е напълно откровена и разказва живота си и своята съдба от първо лице единствено число, без да прикрива истината - обяснява още режисьорът. - Тя разказва интелигентно и с чувство за мярка, без да залита към “жълтото” във всекидневието и човешките взаимоотношения.”

Димитър Коцев казва още, че е работил лесно с Алекс, защото двамата се познавали от деца - родителите им Константин Коцев и Пепа Николова били близки приятели и партньори в Сатиричния театър.

Другата постановка, която Сърчаджиева ще играе на морето, е “Догодина по същото време” от Бърнард Слейд. В нея тя си партнира с Ненчо Илчев. Режисьор е Ивайло Христов.

Третата театрална премиера е с провокативното заглавие “Монолози за пениса” с режисьор Росица Обрешкова. Участват актьорите Кирил Ефремов, Павел Иванов и гост-звезда, чието име още се пази в тайна.

Не само Сърчаджиева ще е заета с нови актьорски предизвикателства, а и дъщеря ѝ София. 11-годишното момиче, плод на любовта на Алекс и Иван Ласкин, ще изпълнява главната роля в новия филм “Игра на доверие”. Идеята за него е на Яна Маринова - обмисля го дълго, преди да събере смелост, а и правилния екип да го осъществи. Това е история за майка и дъщеря в две различни епохи, които се борят за спасение и самостоятелност - всяка поотделно и сами срещу всички, защото в реалния живот насилието често е скрито зад маската на добрите намерения. Филм за силната, уверена и смела жена, която отказва да бъде жертва. В главните роли са още самата Яна Маринова, както и Луиза Григорова, чийто съпруг Мартин Макариев ще режисира филма.