Българска фондация за фолклор получи европейска награда за културно наследство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9827327 www.24chasa.bg
СНИМКА: Фондация "Таратанци"

Европейската комисия и международната организация Европа Ностра раздадоха наградите си за културно наследство, като отличиха 24 проекта от 18 държави. Българският победител е фондация "Таратанци", която показва традиционния ни фолклор по нестандартен начин.
Тя представя народното творчество пред публиката с образователни работилници, изложби и авторски продукти като игри и самоучители за хора. Един от основните проекти на Фондация "Таратанци" - изложбата "Последвай стъпките към българския фолклор", включва графични фигури от стъпките на 34 народни хора от всичките шест етнографски области в България. Те изобразяват уникалните форми, които танцьорите правят, докато ги изпълняват.
Изложбата се представя в България, Германия и Белгия. Миналата година всички графики са били показано виртуално, като са имали повече от 10 000 посетители.
Събитието по награждаването на победителите за 2021г. е излъчено на живо онлайн. Съорганизирано е от европейския комисар Мария Габриел и изпълнителния президент на Европа Ностра- Херман Парцингер. Независимо жури от цяла Европа, съставено от експерти в областта на наследството оцени кандидатурите, подадени от 30 европейски държави. България е отличена в категория "Образование, обучение и повишаване на осведомеността".