Петър Стоянов и Соломон Паси, гости за "Къпането" на Павел Койчев (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9836593 www.24chasa.bg
Павел Койчев 8 часа приема гости на брега на езерцето край с. Осиковица. Снимки и видео ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Известният скулптор Павел Койчев 8 часа приема гости на брега на езерцето край с. Осиковица. По повод утрешния си рожден ден (30 май) той откри в неговите води новата си изложба "Къпането".

Волно или неволно посетителите - приятели и почитатели, можеха наистина да се изкъпят редом с експонатите, ако не внимаваха къде стъпват по хлъзгавия бряг. Защо не, шегуваха се гостите, така ще станем част от инсталацията!

Да видят как във водата съжителстват (и се отразяват - любим похват на маестрото)  домашни животни със световни знаменитости дойдоха президентът Петър Стоянов, Соломон Паси с цялото си семейство, драматургът на Народния театър и известна писателка и поетеса Мирела Иванова, придружена от съпруга си Владимир Зарев - един от най-четените съвременни български автори и главен редактор на сп. "Съвременник" (Книгоиздателска къща "Труд), известната изкуствоведка проф. Аксиния Джурова - приятелка и познавачка на творчеството на Павел Койчев, поетът Матей Стоянов и др.

В езерото, поставени по специално разработена от Павел Койчев сложна конструкция, "газят" и се къпят две крави, бивол, магаре и бял кон, направени в естествен ръст от стиропор (авторът го предпочита, защото, по неговите думи, това е достъпният материал, който може да си позволи ваятел в България - освен пръти и кал, както е правил). Компания им правят 20 двуметрови портрета на културни артефакти и световни творци. Древна статуетка Венера е до Хенри Мур (с чиито творби сравняват работите на Койчев) и до Ботичели. Никой от големите имена, на които Койчев се възхищава, не е забравен и си прави компания с негови пластики.

Ценителите на Койчев са убедени, че някой ден световен музей ще подреди подобна експозиция и не се знае кой до кого ще застане...

Засега за рождения си ден скулпторът има една мечта - най-после да оживеят в бронз неговите герои от изложбата "Водна паша", която преди 10 г. беше открита в същото езеро. Творбата беше обречена да прашасва и да се разруши в склад, но Столична община гласува тя да се изработи от траен материал и да се постави в езерото в Южния парк. Пандемията забави както срока на новооткритата изложба, така и реализацията на тази идея.

"24 часа" научи, че все още не са дадени пари на леярите, които да отлеят овчиците и техния двуметров пастир, в който мнозина виждат аналогия със Спасителя. Калъпите са изработени, авторът чака. А междувременно се заговори за строителство точно в тази част на парка. А Койчев така се надява, че във водите на това езеро също ще има отразени дървета... Те са част от идеята му за връзката на човека и природата и ако той не може да ходи по вода, поне да се опита да я пази.