Кукерите на Веса Василева с празник в галерия "Арте"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9840668 www.24chasa.bg
Веса Василева - една от последните снимки на художничката

Емблематични картини на художничката, събрани за 95-годишнината й

"Една от емблематичните художнички в българското изкуство – Веса Василева, тази година щеше да навърши 95 години.

Запознанството с нея беше силно емоционално. Трудно може да се опише чувството да контактуваш с толкова харизматична личност,  да се потопиш в артистичния й свят.

Тази дребничка наглед жена излъчваше дори на достолепните 86 години буен нрав и непокорен характер", разказва галеристката от столичната галерия "Арте" Гергана Борисова.

Родена във Велинград (1926 г.), завършва живопис при проф. Илия Петров. За дългия си творчески път тя оставя отпечатък в областта на изящната и приложна графика, оформлението на книги, пощенски марки и най-вече изгражда  ярка индивидуална живопис.

"През последните години от живота й успяхме да организираме две изложби в галерия "Арте"  (2013 и 2014).

Само два месеца не достигнаха на тази невероятна жена до така жадуваното събитие – юбилейна изложба за 90-я й рожден ден. Изложба имаше в "Арте" (ул. "Бузлуджа" 31), но без Веса", продължава разказа си Борисова.

Пет години по-късно отбелязват 95-годишнината й с камерна експозиция, събрана от колекции на почитатели на Веса.

Изложбата има ретроспективен поглед - представителни творби от 80-те години на миналия век до началото на XXI век от серията „Кукерски маски“, „Равнини“, „Пространства“ и натюрморти.

Изложбата се открива днес от 17 до 19 ч.

Продължава до 8 юни.

Най-силно застъпени са прословутите ниви или равнини на Веса -  ето как ги описва проф. Аксиния Джурова: “... Обагрено в златни, ритмично нанесени тонове, нейното поле внушаваше по чисто естетически път усещането за летния урожай, вместо буквалното му възпроизвеждане. И допълва: „Картините й носят типичния за нея хроматичен колорит и "вибрираща" живописна повърхност, напомняща грапавината на разорана нива, напукана от сушата, или изпепелена след палеж на стърнища земя, кора на стар дънер или фактурата на родопско халище. Натюрмортите, пейзажите, серията "Кукерски маски" на Веса Василева са емблематични за нашето изкуство със свободното пресъздаване на природата извън натурата, на празника извън етнографския детайл, както и с чисто нейната интерпретация на късния пост импресионизъм.“ 

В галерия „Арте“ могат за кратко да се видят някои от най-значимите серии от творчеството на Веса Василева, за да напомни на нейните почитатели и приятели за голямата дама в българската живопис, за да запознае по-младите с един талант, останал верен на своето верую извън норматива на времето, в което е творил, и за да напомни за истинските, непреходни стойности в изкуството.