Читалище „Светлина 1921“ събра слатинските родове по случай 100-годишнината си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9840941 www.24chasa.bg
Деца в български носии танцуват на честването на юбилея. Снимки: Румен Байков

Народно читалище „Светлина 1921“ отбеляза 100-годишнината си с тържествен концерт на самодейни състави, индивидуални изпълнители и среща на слатинските родове в двора на културната институция.

Юбилеят събра стотици жители на столичния квартал, създаден на мястото на селището с 8000-годишна история. От 2016 г. неолитното селище Слатина-София е в режим на опазване като национална културна ценност. В резултат на проучванията на чл.-кор. проф. дин Васил Николов и екипа му е установено, че древното селище се е простирало върху площ от над 300 дка, а културните останки от него са с дебелина до 4 м. Съществувало е от края на VII до средата на VI хил. пр. Хр. Според проф. Николов то е сред символите на първата европейска цивилизация.

Всичко това, както и много други факти - например че обитателите на раннонеолитното селище са едни от първите земеделци в българските земи, са повод за гордост за мнозина българи с корени от Слатина.

Те се гордеят и с читалището си със 100-годишна история, което е пример за посветеността и родолюбието на слатинци.

Началото на читалищната дейност е поставено през 1921 г. в стая, в която е имало само един шкаф за книги. Новата сграда на „Светлина“ е построена през 1949 г., като местни хора участват с доброволен труд при строежа. Новото читалище има библиотека с читалня и голям салон, в който жителите от Слатина възобновяват театралната дейност.

През 2018 г. е извършен значим ремонт на сградата с дарение от проф. дтн инж. Цоло Вутов, който също е от стар слатински род.

На празника председателят на читалището Ангел Ангелов благодари на район „Слатина” и всички спомоществователи. Той казва, че днес към читалището има 25 самодейни състави. Мнозина слатинци посещават богатата библиотека с 16 056 книги, които ги има и в електронен каталог благодарение на сърцатия библиотекар Петруна Маринова.

Сред големите атракции на събитието беше новото, допълнено издание на книгата „Кратка история на село Слатина, Софийско“. Хора идваха в двора с въпроса: “Откъде може да получим книгата за Слатина?“. Книгата, която съдържа разкази за 29 стари слатински родове, е създадена по запазен ръкопис на Любен Грозданов, в миналото ръководител на читалищния кръжок „Роден край“, и с дарение на проф. Цоло Вутов. Новото издание включва представяне на неолитното селище Слатина-София от чл.-кор. проф. дин Васил Николов. Гостите на юбилея получиха и другата книга на Любен Грозданов „Традиционен детски фолклор от Софийско“, издадена с подкрепата на родственика му Илия Дешев. Тези книги ще намерят място в библиотеките на всички наши съвременници, обичащи родния край и историята.