Как котките предсказват времето

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9849345 www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиксабей

Атмосферното налягане влияе на стомаха, което кара пухкавия синоптик да пие повече вода или да дъвче трева

Наблюдавайки поведението на животните, хората отдавна са се научили да прогнозират метеорологичните промени. Котката по право се счита за един от най-надеждните домашни синоптици. Разбира се, пухкавият метеоролог няма да може да определи температурата за седмица напред с точност до градус или да измери атмосферното налягане до милиметър от живака, но може да усети и предстоящото затопляне или захлаждане, както и голяма вероятност за валежи.

Защо котките предчувстват промените във времето?

Тялото на котката фино усеща и реагира на признаци, предшестващи температурните промените, както и дъжд или сняг. Учените не са изследвали напълно механизма за прогнозиране на времето от страна на котките, но изтъкват няколко правдоподобни хипотези, обясняващи тази характеристика на тялото на домашния любимец.

Тъпанчето и вътрешното ухо на котката успешно усещат промени в атмосферното налягане. Смята се, че животното изпитва дискомфорт и, опитвайки се да се отърве от неприятните усещания, старателно “измива” ушите си с лапа.

Атмосферното налягане влияе също така и на стомаха, което кара котката да консумира повече вода от обикновено или да дъвче трева.
Смята се също, че

кожата на животното е способна да реагира на

внезапни промени в нивото на влажност

във въздуха, което също дава възможност да се предскаже времето за следващия ден.

Дали котките предсказват времето, използвайки тези особености на тялото, или имат други механизми, които им позволяват да действат като синоптици, не е доказано, но резултатите от техните прогнози обикновено се потвърждават. В допълнение, многократно се забелязват резки промени в поведението на животните преди предстоящи природни бедствия - торнадо, цунами, земетресения или вулканични изригвания.

Котките, които ходят често на открито, прогнозират времето по-точно от домашните си роднини. Най-лошите синоптици са котките без козина.

Сфинксовете спят на топка

под завивките и в студ, и в дъжд, и в жега

Чрез наблюдение през годините са събрани много знания за това как да се определи времето чрез котката, като се вземат предвид поведението и настроението на домашния любимец, мястото, което избира за почивка, и позицията на тялото по време на сън.

Забелязано е, че котките, живеещи вкъщи, са по-чувствителни към предстоящите метеорологични промени, дори и прогнозите им да не са най-точните. Всеки собственик на пухкав синоптик може самостоятелно да провери истинността на народните признаци, наблюдавайки поведението на домашния любимец и вземайки предвид най-често срещаните признаци.

Ако котката спи по гръб и краката са разтворени встрани, това предвещава непосредствено затопляне и ясно време. Предвиждайки топлината, животното се опитва да увеличи площта на топлопреминаване на тялото си.

Ако котката се е свила на топка и е покрила носа си с опашка, това ясно показва наближаващото студено време (това положение помага да се запази топлината).

В навечерието на ветровито

време или виелица сънят

на котката става неспокоен,
нервен, често се обръща и променя позицията си. Също така преди настъпването на студеното време котката избира най-топлите места в къщата за почивка - радиатори за отопление, килим пред камината, меко одеяло или топлата прегръдка на собственика.

Свитата зеница сигнализира за намаляване на атмосферното налягане, а разширената - за увеличаване.

Повишената жажда на котката се наблюдава преди лошо време.

Ако котката откаже да излезе на разходка, ближе си опашката и разтрива ушите си с лапи, тогава най-вероятно ще бъде дъждовно на следващия ден.

Спокойното облизване на лапите и козината, особено седенето с изправен заден крак предвещава ясно време.

Чистене на козината срещу посоката на растеж предвещава градушка.

Разтягане и прозяване е признак за ясно и слънчево време.

Преди предстоящо тежко лошо време или природни бедствия котките се държат нервно, мяукат силно, опитват се да намерят уединено място или, обратно, не напускат собственика.