Ретроградният Меркурий носи късмет на мислещите хора

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9855202 www.24chasa.bg
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Докато планетата се движи назад, глупаците ще си проличат, както и скритите далавери

Невинаги ретроградният Меркурий вещае неприятности. Планетата обърна хода си на 30 май и в това нито има нещо страшно, нито пък е предвестник на лоши новини, категоричен е режисьорът Стилиян Иванов. “Три пъти в годината Меркурий е ретрограден за по 20 дни. Този е най-незначителният от тях”, обяснява Иванов, който освен режисьор е и автор на книгата “Астрологичен пътеводител”.

Не само че няма да донесе неуспехи, но ще бъде в полза на мислещите хора. “Ретроградният Меркурий изразява стихията на съзвездието Дева, а в правия си ход - на съзвездието Близнаци. Сега, когато е ретрограден именно в Близнаци, всъщност се балансира. Като в математиката - плюсът и минусът се изравняват”, казва Иванов. 

Посочва, че има едно огромно предимство от смяната в посоката на движение на планетата. “Всяка година по това време Меркурий прави глупаците по-видими от всякога. Това е така, защото в своя ретрограден ход планетата изразява стихията на Девата, която е свързана с анализа, с вникването в нещата”, казва Иванов. Правото ѝ движение се свързва с плъзгане по повърхността на събитията, явленията и взаимоотношенията.

“Имаме нужда от ретроградния Меркурий. Той може да е изключително полезен, защото кара хората да мислят, като им създава трудности. Човек няма да тръгне да мисли, ако всичко му върви по вода”, казва режисьорът.

Всъщност ретроградният Меркурий може да се приеме като синоним на задълбочената мисъл. Доказателство е миналата година. “Той беше предпоставка за всички събития от юли, август, септември... През май и юни, когато беше ретрограден, вдъхна увереност на глупаците, че номерата им ще продължат да минават. Сега ще направи същото. Глупакът ще стане още по-самонадеян и вероятността да направи грешки, които да го съсипят окончателно, е огромна”, пояснява режисьорът.

Тази година ретроградният Меркурий приключва на 23 юни, малко преди парламентарните избори на 11 юли. “Тогава глупакът става особено видим. Причината за това е, че по традиция той не обича да се задълбочава в своето мислене”, казва Иванов.

Характерно за планетата, когато се движи в прав ход, са лъжите, измамите, манипулациите, подмяната на истината. Обърне ли го, прави видими за всички нечестните сделки, независимо дали става дума за далавери в банковото дело, незаконното подслушване и т.н. Комуникацията е под прякото въздействие на Меркурий. Затова може би не е случайност, че именно сега се разпали скандалът със СРС-та и подслушванията.

Почти всяка година планетата става ретроградна в знака на Близнаците. “Всичко в живота има ритъм, има повторяемост - както има ден и нощ. Много ни се иска всяка година да бъде уникална, нещата да бъдат различни от другите. Не, животът е едно училище - това е гледната точка на истинската астрология, която е на себепознанието. Другата се нарича спекулативна астрология - на шарлатаните”, уточнява Иванов.

В първата има уроци. “Те ви се преподават, докато не ги научите. Едва след единия е ред на следващия. Това, че сте научили първия, не означава, че излизате във ваканция. От гледна точка на астрологията ваканцията е моментът, когато духът и душата си тръгват от тялото. Някои хора наричат това смърт, но тази дума е изключително натоварена с отрицателна енергия и хората не я харесват”, допълва Иванов.

Повторяемостта е нормална и в самата природа. “Всяка година слънцето влиза в определен знак на определен ден и заедно с него, на не повече от 30 градуса, стоят Меркурий и Венера. Първата планета изразява мислите на човека, а втората - чувствата. Слънцето е духът му. Представете си - човек пътешества от съзвездие в съзвездие със своите мисли и чувства. Нищо различно не може да му се случи, освен ако не си е научил урока”, обяснява режисьорът.

Затова глупавите хора както миналата година по време на ретроградния Меркурий, така и тази ще продължават да губят. Който е правил погрешни сделки, ще ги повтори. “Ако някой реши, че понеже планетата е обърнала хода си, лесно може да измами и излъже, е в голяма заблуда. Няма как да се случи. Миналата година се опитаха, но не стана номерът. Това засяга политиката, икономиката, културата - целия спектър на обществото”, пояснява Иванов.

Категоричен е, че най-чувствителна ще е областта на политиката. “През цялата година в знака на Водолея се намират Юпитер и Сатурн. Водолеят символизира висшата политика, която подкрепя законите, хуманността и равноправието. Този знак казва: “Всички хора са с равни права”, обяснява режисьорът. Затова и представителите в политиката, които отстояват тези принципи, ще имат успех. “Крахът на политиците в България вече е видим, защото не защитиха хуманните принципи”, категоричен е Иванов.

Заслуга за сгромолясването им има и Сатурн. “Планетата е справедливият съдник, а Юпитер е римското име на бога Зевс - този, който се грижи да има равенство между хората”. Затова двете планети във Водолея носят промяна най-вече в политическия живот.

Хората, които са правили далавери, ще имат дълъг живот. Причината е, че когато Сатурн раздава възмездие, то продължава дълго. Тези в подобна ситуация обикновено искат тя да отшуми възможно най-бързо. “Планетата държи дълга нишката на живота, за да може човек да осъзнае за колко страдания е станал причина със своите действия”, казва Иванов.

Сатурн ще бъде в съзвездието на Водолея за 2 години и половина, т. е. до средата на 2023 г. “Всеки, който се докосне до политиката с нечисти намерения и се опита да оправдае и защити някой, който е тиранин, ще претърпи крах. Самозабравилите се политици, които миналата година по това време преяждаха и препиваха, сега все още са със същия си образ”, обяснява режисьорът.

Третият ретрограден Меркурий за 2021 г. ще започне на 27 септември. “Той ще бъде много интересен, защото слънцето ще е във Везни. Тогава си струва човек да си даде сметка за много неща - казва Иванов - Ще бъдат засегнати партньорските взаимоотношения, т. е. как ние носим отговорност за тези до нас - с които работим или живеем. Ще станат видими много от прикриваните и замазвани проблеми в бизнеса, политиката, семейството”, обяснява режисьорът.