Почистете до блясък сребърните прибори и бижута с картофена вода

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9855207 www.24chasa.bg

Яйченият жълтък предпазва от потъмняване

Ще идват гости и изкарвате сребърните прибори от шкафа, но те са потъмнели? Или ще излизате на вечеря, а огърлицата вече не блести както преди. Това е естествен процес, заради който при окисляването сребърните посуди, прибори и бижута губят блясъка си. За щастие с няколко прости начина можете да върнете любимите предмети към стария цвят и вид.

Към чаша вряла вода добавете супена лъжица сол и разбъркайте, за да се разтвори. Оставете бижуто си за една нощ във водата. На следващия ден го полирайте със суха кърпа и ще забележите разликата.

Избелващите свойства на содата за хляб са всеизвестни. Тя идва на помощ и за почистването на сребърни прибори. В половин чаена чаша оцет добавете една или две с. л. сода бикарбонат. Накиснете лъжици, вилици и ножове в разтвора и оставете за няколко часа. Измийте добре след това и се радвайте на чисто нови прибори.

Ефект на блясък постига и пастата за зъби. Както почистваме зъбите си, така може да почистим и красивото колие. Ако то е фино, сложете малко количество от пастата върху памучен тампон и полирайте. В случай че искате да почистите посуда, ползвайте стара четка за зъби и търкайте до блясък.

Лимонът има избелващи свойства. В козметиката се ползва за изсветляване на коса и кожа. А в домакинството е добър помощник в почистването на сребърни предмети. Разрежете лимон наполовина и поръсете със сол вътрешната част. Полирайте среброто, но внимавайте да не надраскате повърхността. Друга процедура за избелване с лимон е да оставите половин литър вода на котлона и да добавите една чаша сок от него. Изчакайте да заври и за десетина минути сложете сребърните прибори в тенджерата. След това ги измийте и подсушете добре.

Освен лимонена вода може да ползвате и картофена. След като сте сварили картофи, не изхвърляйте водата, а почистете в нея накити и вилици. За по-добър ефект сложете няколко лъжици оцет или лимонов сок. Накиснете предметите за около час и измийте с вода и препарат за съдове.

Висулки, монети и пръстени могат да се върнат към бляскавия си вид с помощта на перилен препарат. Не е нужно да ги пускате в пералнята, а само да ги накиснете в гореща вода със супена лъжица прах за пране. Може да ползвате четка или кърпа, с която да изтъркате потъмнелите петна.

Яйченият жълтък се нарежда сред най-добрите средства за освежаване на сребро. Процедурата е лесна и бърза. Необходимо е само да отделите жълтъка от белтъка и да потопите памучен тампон в него. Разтрийте по повърхността на предмета и изчакайте да изсъхне. Изплакнете с вода и подсушете. Така вашият накит ще бъде не само почистен, но и защитен от замърсяване. Жълтъкът предпазва предмета от потъмняване.