Най-популярните стайни растения са отрова за котките

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9855925 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Хортензията, азалията и лилията причиняват повръщане

Голям процент от стайните растения, които украсяват и освежават домашния интериор, са изключително опасни за котките. Ако на човек едва ли ще му хрумне да вкуси листо от екзотично цвете, то за животното подобни действия са един от основните начини за опознаване на света наоколо. В допълнение към любопитството интересът към домашните растения възниква и от липсата на витамини. Котката изпитва нужда от периодично поглъщане на жилава растителност, за да си прочисти червата от собствената си козина, която влиза в хранопровода по време на чистенето ѝ. Резултатите от такива експерименти може да бъдат плачевни - от леко неразположение и лошо храносмилане до тежко отравяне и смърт.

Отървавайки се от опасните саксии, не се страхувайте, че апартаментът ще остане без декоративна зеленина. Някои видове не само няма да навредят на животното, но може да се превърнат в допълнителен източник на витамини и фибри.

Кои растения са опасни?

Списъкът включва не само екзотични цветя от далечни страни, но и зеленчуци в саксии, които сме свикнали да виждаме в почти всеки дом. Ефектът на някои от тях върху тялото на котката се забелязва веднага и може да се прояви като повръщане, диария, отпадналост или загуба на апетит. Други действат по-коварно - отначало собствениците не наблюдават никакви външни признаци на отравяне. Токсините обаче постепенно се натрупват в тялото, като “бомбата със закъснител” може да се прояви чак след няколко седмици или дори месеци. Сред най-често срещаните опасности в саксия са:

Дифенбахия - съдържащата се в листата киселина причинява изгаряния на лигавицата и увреждане на дихателната система. Ако сокът попадне в белите дробове, това може да доведе до подуване и задушаване, а попадайки в очите, може да доведе до слепота.

Дяволски бръшлян - подобно на дифенбахията, той представлява опасност за лигавиците и дихателните органи на котката, ако тя изяде някое от многобройните му листа.

Хортензия - съдържа токсични вещества, които причиняват коремна болка, повръщане и лошо храносмилане.

Коледна роза - има токсичен ефект и влияе негативно на работата на сърцето.

Филодендрон - киселината в листата му е токсична за устната лигавица и причинява увреждане на бъбреците.

Каладиум - яркото, красиво растение с мъхести листа често привлича вниманието на домашните любимци, но листата му съдържат вещество, което причинява възпаление на лигавиците на устата, гърлото и езика, което може да доведе до задушаване.

Азалия - причинява сърдечна недостатъчност, повръщане, лошо храносмилане и коремна болка.

Лилия - всички части на растението са токсични за котките, дори цветният прашец. Причинява остра бъбречна недостатъчност. Клиничните признаци започват с повръщане.

Олеандър - вечнозеленото многогодишно растение достига от 2 до 6 метра височина. Токсичността му често се дължи на поглъщането на сухи листа, тъй като зелените са горчиви и е по-малко вероятно да бъдат изядени от любопитните любимци. Клиничните признаци започват с повръщане и диария.

Алое - въпреки че много продукти, които съдържат алое, може да бъдат подходящи за домашни любимци, това не важи за самото растение.

Алое вера може да предизвика загуба на апетит, гърч, депресия, повръщане и диария.

Този списък далеч не е изчерпателен. Диво грозде, фикус, кала, драцена, монстера и дори деликатното и крехко кокиче може да навредят на здравето на котката. Не трябва да се забравя, че опасните растения може да влязат в дома и като букет цветя.

Ако не сте успели да предотвратите проникването на токсични вещества в тялото на котката, трябва внимателно да прегледате лигавицата в устата на животното, да опитате да я изплакнете и да ѝ осигурите много течности. Отрицателният ефект може да бъде сведен до минимум чрез добавяне на малко количество слънчогледово олио или зехтин към мляко - тази напитка предотвратява проникването на вредни вещества в кръвта. Няма да е излишно прочистването на стомаха със слабително средство. След оказване на първа помощ е наложително животното да се заведе на ветеринар, като е препоръчително да запомните точно кое растение е причинило проблемите.

Задължително е да се вземат мерки, с които рискът от отравяне на животното да бъде сведен до минимум. Най-доброто решение е да се отървете от опасните растения. Ако това не е възможно, поставете саксиите на труднодостъпни места - висящи от тавана, на висок рафт или на балкон. Друг вариант е да поставите до саксията безвредни растителни вещества с неприятна миризма за котката - цитрусова кора, канелено масло, смлян червен пипер. Може да се използва и оцетна киселина, но в този случай миризмата ще се усети и от хората в дома.

Насочете се към растения, които са непривлекателни за котката, като кактусите. Вярно е, че има малък риск от нараняване на лапите или на любопитния нос, но котката се учи много бързо и след първото неуспешно преживяване ще избегне “агресивното” растение. Препоръчително е да засаждате кактусите в стабилни, широки саксии, тъй като домашният любимец може да реши да отмъсти на своя “враг”.

Изборът на декоративни растения, които са безопасни за котките, е доста голям и създаването на безвредна домашна джунгла не е проблем.

Котешка трева - бързорастящото растение изисква малко поддръжка. Семената се продават в много магазини, а кълновете се появяват за не повече от 5 дни след засаждането. Името подсказва, че тази билка е полезна за котките и има благоприятен ефект върху функционирането на стомашно-чревния тракт.

Папрат - безвредена за животното и дава възможност на писаната да се скрие в сянката на листата ѝ в горещите дни.

Всякакви сортове рози - не само ще украсят терасата ви, но и няма да навредят на котката.