Третата жена на Борис Джонсън се омъжи за него боса и с рокля под наем

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9856263 www.24chasa.bg
Бали със слама и полски цветя украсиха градината на премиерската резиденция в деня на сватбата на Кари и Борис Джонсън. СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Тайната им венчавка разпали спор в католическата църква

Личният живот на британския премиер Борис Джонсън често е предизвиквал скандали и последната му трета сватба няма да направи изключение. Въпреки че бе извършена в тесен кръг, при пълна секретност и с много заблуждаващи действия, вече седмица не стихват коментарите около нея.

Двамата официално демонстрираха връзката си, когато премиерът спечели нов 5-годишен мандат през декември 2019 г.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Двамата официално демонстрираха връзката си, когато премиерът спечели нов 5-годишен мандат през декември 2019 г. СНИМКА: РОЙТЕРС

Основният спор е дали въобще Джонсън е имал право да се венчае в Уестминстърската катедрала, която е в близост до премиерската му резиденция на Даунинг стрийт, след като два пъти е развеждан, а и има сведения, че като колежанин е напуснал католическата църква. Някои свещеници смятат, че е извършено грубо нарушение на канона.

“Може ли някой да ми каже

как той, който напусна

католическата

църква в Итън и е

развеждан два пъти,

се ожени в

Уестминстърската

катедрала,

а аз ще трябва да обяснявам на практикуващите католици, които искат втори църковен брак, че това не е възможно”, написа в туитър отец Марк Дрю от Уорингтън.

Според ректора на катедралата “Сейнт Пол” в Дептфорд отец Роб Бътлър пък случилото се показва, че има едно църковно право за богатите и друго за бедните.

От премиерския екип твърдят, че всички необходими стъпки, предвидени и в гражданското, и в църковното законодателство, са били спазени. Премиерът не е получил някакво специално отношение. Той и съпругата му са католици и премиерската резиденция, в която живеят, е част от Уестминстърската енория. Освен това предишните два брака на Джонсън не са били в католическа църква.

Съмнения за нередност има и около наемането на голяма

шатра, под която е

скрит сватбарският

купон в градината

на Даунинг стрийт

Тя е разпъната дни по-рано за събитие с участието на премиера, но след това е използвана и за личния му празник, което естествено повдигна въпрос кой е платил за по-дългото ѝ оставане. Още повече че в момента Джонсън е проверяван от парламентарна комисия за луксозна екскурзия и ремонт на премиерската си резиденция, тъй като има подозения, че са финансирани от дарители на управляваната от него Консервативна партия.

От Даунинг стрийт съобщават, че премиерът е покрил сам разходите за своята сватба, които не били големи, тъй като заради коронавирусните ограничения е имало само 30 гости. Разпространени две снимки от тържеството разкриват, че то е било издържано изцяло според житейската философия на булката за по-голяма връзка с природата и нейното опазване. 33-годишната Кари Симъндс е активен природозащитник. Тя не пазарува луксозни дрехи, а когато ѝ се налага да носи такива при официални случаи, наема от специализиран сайт. Така е било и за сватбения ден.

За да заблуди журналистите, че се готви за венчавка, тя обаче е поръчала още две рокли освен бялата, с която се омъжи. На снимките се вижда, че тя е боса и с венец от естествени цветя на главата. Джонсън пък е с бяла риза с навити ръкави. Намачканият ѝ вид предизвика доста коментари в социалните мрежи. Някои предположиха, че Борис вероятно не е имал време да я глади дълго, защото този път е бил зает да си среши рошавата коса, за която често е подлаган на подбив. Други писаха, че

Кари му е забранила

да включва ютията,

за да не оставя

въглероден отпечатък,

а и не е имало особен смисъл, след като е трябвало да седят на бали със сено, както става ясно от сватбарските им снимки.

Симъндс е с 24 г. по-млада от Джонсън и се нанесе в премиерската резиденция още при първото му избиране за министър-председател през юли 2019 г. Тогава тя предпочете да се смеси със служителите при официалното му посрещане, което не бе голям проблем, тъй като Симъндс е бивш пиар на Консервативната партия.

Когато стават гаджета с Джонсън през 2018 г. и той се включва в надпреварата за лидерския пост, тя напуска тази си работа, за да не бъде обвинявана в конфликт на интереси, и премина в частна фирма.

Няколко скандала от последните месеци, свързани с уволнението на премиерски съветници, обаче разкриха, че Кари има много ключова роля в политическите дела на своя мъж, която се очаква да става все по-видима след техния брак. Съобщено бе, че тя ще домакинства на половинките на световните лидери, които се събират за среща на Г7 по-късно този месец в Англия.

Джонсън е първият британски премиер през последните 200 г., който сключва брак, докато е на поста. През февруари миналата година за 11 дни той се разведе, обяви годеж с младата си приятелка и предстоящо раждане на техния син. Има спор кое поред е това дете за него, тъй като политикът е

известен с бурния

си сексуален живот,

който някои анализатори шеговито сравняват с рошавата му прическа. Официално той е баща на две момичета и две момчета на възраст от 22 до 28 г. от брака с втората му съпруга Марина, приключил официално на 17 февруари 2020 г. Но се смята, че има и извънбрачна дъщеря.

Не е известно някой от порасналите му наследници да е присъствал на сватбата. Дъщеря му Лара го нарича “егоистично копеле”, тъй като изоставя майка им, докато тя се бори с онкологично заболяване. Адвокат Марина Уилър два пъти гони Джонсън от семейния им дом заради любовни афери, преди да се разведат след 27-годишен брак. Самата тя, подобно на Кари, също

забременява с

първото им дете,

докато той е женен

за първата си съпруга

Алегра Мостин-Оуен. Двамата сключват брак през 1987 г., след като се запознават в университета в Оксфорд. Отношенията им бързо се разпадат, защото той започва връзка с Марина, за която се жени през 1993 г. Твърди се, че двамата остават толкова дълго женени благодарение на нейната търпеливост – качество, което политикът много ценял у нея и заради което няколко пъти се връщал с молба отново да продължат.

Малко вероятно обаче е съпруга номер 3 да влезе в “нейните обувки” на дискретна подкрепа. Приближени на Кари Симъндс я определят като амбициозна млада жена, която вече доста добре познава политическия елит на Великобритания и няма да си губи времето единствено да се върти около печката и да отглежда деца. След като синът им Уилфред стана на годинка през май, тя била готова да поема повече задачи, с които може да подпомага работата на своя съпруг.

Въпросът е колко видима ще е тази нейна роля, тъй като половинките на британските министър-председатели никога не са притежавали запазено място в политическия живот на страната. Причината е, че те могат да играят единствено някои протоколни функции, които по принцип се изпълняват от представителите на кралското семейство.

Но тъй като и то през последните месеци преминава през някои сътресения, е възможно премиерската съпруга, която вече се нарича Кари Джонсън, да получи неочакван шанс. Със сигурност обаче тя няма да продължи да стои в сянката на

своя мечок, както

галено нарича Борис,

тъй като и това започва да създава проблеми. Поражда съмнения, че тя дърпа задкулисно конците по управленски въпроси, което не е добре за имиджа на Борис Джонсън.