Мартина Вачева и Недко Солаков в изложба на най-добрите художници на Европа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9863658 www.24chasa.bg
Недко Солаков

Българските художници Мартина Вачева и Недко Солаков ще участват в изложба, която представя най-добрите творци на Европа.

Тя е наречена "Diversity United. Contemporary European Art" и чрез нея ще бъдат показани произведения на 90 млади художници от 34 държави. В изложбата са заложени теми като свободата и демокрацията, пандемията и глобализацията, миграцията, страхът от бъдещето, солидарността и разделението.

Недко Солаков представя инсталацията "Трима", която включва три геометрични обекта и ръчно написан текст.

Мартина Вачева участва с картини, които представят три социални реалности от България. Едната е мащабна живопис и показва персонажи и случки в ромски неделен битак в гетото "Шекер махала" в Пловдив. Останалите й картини се асоциират с живота по време на пандемия и продаването на мечти.

Творчеството на Недко Солаков е показвано в престижни форуми за съвременно изкуство, като Документа, който се провежда на всеки 5 години в гр. Касел, Германия, и Венецианското биенале. Негови картини са притежание на над 50 музейни и корпоративни колекции в цял свят.

Младата художничка Мартина Вачева започва кариерата си през 2016 г. и вече има самостоятелна изложба в Германия.

Изложбата "Diversity United" ще бъде открита на 8 юни в присъствието на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в Берлин. По-късно тази година ще бъде показана в Париж и Москва.