Мая Дочева по пътеките към слънцето

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9864194 www.24chasa.bg
Мая Дочева

Юбилейна изложба с обаятелните картини на художничката се открива на 9 юни в галерията на СБХ на ул. "Шипка" 6

В юбилейната си изложба Мая Дочева е събрала творби, рисувани назад във времето, които са останали в нейната лична колекция.

Това са обаятелни картини от нейния поетичен свят, природата, видяна през погледа но един възторжен художник, идилични пейзажи сякаш извън времето.

Пейзажът, който е избрала за поканата си
Пейзажът, който е избрала за поканата си

„Живописта на Мая Дочева е приятна, без да е краснописна, красива, без да е сладникава, истинска, без да е наподобителна“ – пише за нея акад. Светлин Русев. - Една живопис без предварителни условия, видяна и преживяна през българската природа, идва да ни напомни някои прости и вечни истини, с които модерната цивилизация, затворена в железобетонните гета на „градския комфорт“, се е разминала.“

Мая Дочева завършва Художествената академия в София през 1974 г. в класа на проф. Серафим Серафимов. Веднага започва да участва активно в културния живот на страната. Представя своето изкуство и в много международни, общи и самостоятелни изложби.

След завършване на Художествената академия редовно участва в регионални, колективни и национални изложби. Представяла е България в редица международни пленери в Полша, Чехословакия и България.

Участвала е в международни , колективни изложби в Япония, Италия и Австрия. Картини на авторката са собственост на редица държавни и частни колекции – Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, художествените галерии на Севлиево, Плевен, Русе , банки, също и на колекционери от Япония, Кувейт, Германия, Испания, САЩ, Англия , Австрия, Израел и др.

След 2009 г. поради обективни причини излага картини само в някои частни галерии в страната, но продължава да твори въпреки тежките икономически и социални кризи в страната.

От 2019 г. заминава за Англия, където решава да се установи и да твори, влюбена в природата, спокойствието и сигурността. Оттогава периодично се връща в България.