Търсят предизборно потомци на древни българи в “Мисия Туран”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9864679 www.24chasa.bg

Големият нов роман на Алек Попов

Двадесет години след жилещата сатира “Мисия Лондон”, писателят Алек Попов се завръща с нов безкомпромисно забавен роман! “Мисия Туран” (ИК “Сиела”) е пъстра смесица от “патриотарски” страсти, политически интриги и балкански нрави, в която най-абсурдни ситуации плашещо напомнят за реални събития и познати герои.

В далечен Туран, малка изостанала република в центъра на Азия, експедиция от България - развита, богата страна в състава на ЕС, търси корените на великото някога българско племе. Проф. Несторов вярва, че местните жители са преки потомци на прабългарите, и е готов да измери хиляди глави, за да докаже теорията си. А в България се задават избори. Нацията се топи, рейтингът на политиците пада. Какво по-хубаво от откриването на нови българи, които да пуснат “правилната” бюлетина? Историческата мисия да интегрира братята по кръв се пада на проф. Докузанов, идеолог на телевизия “Онгъл нюз”, експерт по градежи на автентични крепости, продавач на митове и ритуални чаши от черепи на византийски войници.

Шеметен низ от абсурдни и комични ситуации! Попов пренася читателя в екзотичен свят на приключения и любовни перипетии, на диктатори и волни джигити, свят на песни, шамански заклинания и танци по тънкия лед на голямата политика. Но под звездния купол в необятната степ продължават да припламват вечните въпроси: кои сме, откъде идваме, защо сме тук?

Една алегорична история - колкото абсурдна, толкова и възможна - в която свободната воля на малките хора ще обърка геостратегическите планове на големите играчи. И дори може би ще промени етническата карта на стара Европа... Лекуващият смях на Алек Попов идва, за да ни помогне да надживеем комплексите си и да погледнем бъдещето с нови очи.

Най-забавният сериозен български автор!

Захари Карабашлиев, писател

Когато човек чете роман на Алек във времена на актуална глобална криза, ще му се стори, че този български вражалец има някакви пророчески способности!... Теофил Панчич, “Време”, Белград

Още от ИК "Сиела"

Тайни служби, олигарси, мафиоти и

 педофилски мрежи разплита Илия Троянов

След “Власт и съпротива” и “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, немскоезичният автор с български корени Илия Троянов дръзва да надникне зад фасадата на демокрацията, дипломацията и международната търговия. Романът му Doppelte Spur се появява на немски език през 2020 г. – в момент, в който светът е насочил изцяло вниманието си към президентските избори в Съединените американски щати – и веднага предизвиква сензация на световната литературна сцена.

Поднесена във формата на криминална история, “Двойна следа” (ИК “Сиела”, превод Екатерина Войнова) е смазващо пътуване из лабиринтите на властта, в което на прицел попадат световни лидери, мафиоти и олигарси. Пътуване, в което всичко е истина или близко до истината. В рамките на няколко часа журналистът Илия получава достъп до огромен масив от данни за миналото на държавния глава на САЩ, предоставени съвсем независимо едни от други от руски и американски информатори. Дали тази информация е истина, или е плод на общ заговор?

За да провери доколко може да се довери на сведенията им, Илия се обръща към своя колега Борис – американец от руски произход. Защото тези документи изобличават плетеница от мафиотски връзки, която стои зад Кривата кула – кодовото име на американския президент популист, преобърнал представите за международна политика и заподозрян в зависимост от Русия. Борис разбира от финанси, по-точно казано - от корупция и незаконно присвояване, от пране на пари и данъчни убежища, специалист е по творческите аспекти на алчността. За разлика от него, Илия се е фокусирал в разрушителното действие на властта.

Но могат ли двамата да преодолеят всички капани, заложени за твърде любопитните очи? И има ли наистина връзка между “руската пералня за пари” и президента Михаил Иванович?

Базирана на реални журналистически разследвaния, “Двойна следа” се опитва да открие истината сред блатото от лъжи. В тази книга ще разпознаете аферата “Епщайн”, изказвания на президента Доналд Тръмп и руския държавен глава Владимир Путин.

Преплитайки по виртуозен начин фикция и истински документални сведения, Илия Троянов създава напрегнат и вълнуващ разказ, в който бъдещето на света зависи от съпротивата на всеки един от нас срещу безскрупулната власт.

Непубликувани разкази

на Кърт Вонегът

Луксозното издание “Събрани разкази” (ИК “Сиела”) от класика на американската литература Кърт Вонегът е от два тома и събира всичките му разкази, включително и непубликувани на български. Организирани са тематично - война, жени, наука, романтични връзки, работна етика срещу слава и богатство, поведение, диригентът на оркестъра и футуристични. 98-те разказа са написани между 1941 и 2007 г. Пет от тях се появяват за първи път дори на английски език.

Класация на ИК "Сиела"