Наденички с рози и хляб с вино разработи Университетът по храните в Пловдив (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9874017 www.24chasa.bg
Хлябът с вино предизвика голям интерес. Снимки: Авторът

Висшето училище подготвя проект за храни имуностимуланти

Изумителни специалитети наредиха студенти от Университета по хранителни технологии в Пловдив навръх Спасовден. Така те отбелязаха празника на хляба и деня на отворените врати. Събитието беше почетено и с фермерски пазар.

"Наши специалисти работят по проект за производство на храни имуностимуланти", съобщи ректорът проф. Пламен Моллов.

Той обясни, че  са се заели с тази задача заради COVID-кризата. Проектът за тези иновативни храни предвижда и обучение на студенти, които да ги произвеждат.

В УХТ се надяват държавата да съдейства в създаването на национална програма за храни, които стимулират имунитета.  Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев увери, че ще подкрепят този проект.

Голям интерес предизвикаха продуктите, произведени от студенти. Сред тях се открояваше сладолед с пробиотици, който е много подходящ за консумация в горещото време. Хлябове с вино, орехи и стафиди също приковаваха вниманието.

"Вместо с вода се замесва с вино. Много е вкусен", обясни студентката Мерол Нейфулова. Хлябът за диабетици пък беше разграбен буквално за минути. Той съдържа вещества, които свалят кръвната захар.

Явор Гечев получи за рождения си ден специална торта с растителни добавки. Наденичките рози и трайният колбас с хвойна пък бяха откритието на днешното събитие.

Лимонада, произведена от билката памуклийка разхлади гостите.
"Много е приятна. Това растение е от ледниковия период. У нас то вирее в Странджа", заяви гласен асистент Станко Станков, който представи освежителната напитка. Той добави, че тя лекува болки в гърлото и стомаха.