Кафене „Меча лапа“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9876423 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Радио Китай

На улица Юнкан в град Шанхай има дълга опашка пред едно „странно“ кафене. То по нищо не прилича на предишните прочули се в интернет кафенета. Няма врати или прозорци, има само една сива стена и специален „отвор“.

Клиентите сканират код, за да направят поръчка и след като е готова, служител подава с „меча лапа“ чашата кафе през дупката, предава радио Китай.

Понякога клиентите могат да „взаимодействат“ с мечата лапа, да се ръкуват с нея и други, а тя понякога докосва главата на клиента, което предизвиква техния смях. Някои казват, че ентусиазмът може да се почувства чрез стената.

Кафене „Меча лапа“

На 3 декември 2020 г., навръх 29-ия международен ден на хората с увреждания, кафенето (HINICHIJOU) официално отваря врати. От поръчката до приготвянето на кафе, до подаването на кафето с „меча лапа“, целият процес е безшумен.

Кафенето бързо се прочува от уста на уста и се превръща в гореща тема в интернет още през ноември, преди да заработи. В първия ден от официалното му откриване двамата баристи са продали общо 100 чаши кафе в макия магазин от 20 квадратни метра.

Впоследствие става ясно, че в кафенето работят двама служители с увреждания. Управителят е глух бариста. Що се отнася до професията бариста, при нея е особено необходимо човек да бъде спокоен, да работи внимателно и да може да се фокусира. За хората с увреден слух това е работа, която може да бъде предимство за тях. По професия Инин е графичен дизайнер, но веднъж била привлечена от лате изкуството в едно кафене което я променило.

В мълчаливия си свят, Инин лесно може да се успокои и да се съсредоточи върху рисуването върху кафе, но за това е необходимо да се вслушва в силата на парата и количеството въздух при направата на млечната пяна. Ако звукът е грешен, ще се провали. Това е голямо предизвикателство за нея като човек с увреден слух.

Тя може само да усеща, вижда и опитва чрез ръцете и очите си. Инин наистина успява да овладее това умение със собствени усилия. В края на краищата дори човек с нормален слух е възможно да се провали, ако не обръща достатъчно внимание, когато прави арт на кафето.

Загубата на слуха е нещо тежко за Инин и други инвалиди, но дори и да са с физически увреждания, те могат да разчитат на собствените си ръце, за да печелят пари и да се издържат чрез своя труд.

От лесно рисуване на формата на сърце до по-сложни фигури върху лате, Инин овладява уменията за кратко време, а също така стана шампион на националното състезание за приготвяне на кафе за 2019 г.

Служителят, който подава кафето с мечата лапа, в миналото получи изгаряния по лицето. Тъй не се чувствал комфортно да работи в нормално кафене, той избрал този интерактивен начин да си взаимодейства с клиентите. И двамата са преминали курс в Шанхайската федерацията на хората с увреждания и са завършили с професионална квалификация, преди да започнат работа.

Собственикът на кафенето каза, че първоначалното му намерение да отвори кафенето е защото харесва напитката, а също така иска да помогне на хората с увреждания и да им предостави повече възможности за работа.

Добрината на кафенето не спира дотук. Ако клиент с удостоверение за инвалидност дойде в магазина, той или тя може да получи безплатна чаша кафе. Управителят на магазина Инин каза на клиентите и репортерите на жестомимичен език: „Искам клиентите да знаят, че хората с увреждания могат да се справят със задачи също толкова добре, както и останалите хора“.

В Китай има около 85 милиона хора с увреждания. Може би не ги срещаме често. Често заради неудобствата в ежедневието, рядко се появяват на публично място. Някои неща, които са лесни за обикновените хора, всъщност са много трудни за тях.

Чрез кафенето „Меча лапа“ създателите му се надяват да накарат повече хора да проявят уважение, повече разбиране и толерантност към хората с увреждания. Искрено се надяваме да се появят още повече места като това, така че хората с увреждания да намерят и социална среда, където да покажат своята страст и способности.

Кафенето вече има и второ заведение! Когато влезте в Световния търговски център Шанхай „Пиндзян“, изкачете се с ескалатора до втория етаж и точно срещу него ще намерите клона на кафенето. Дизайнът „без врата“ и стената с текстура „цимент“, които следват характеристиките на първото място, правят кафенето по-забележимо в сравнение с други заведения.

Генералният мениджър на търговския център Ян Чун каза пред журналист, че когато поканили кафене „Меча лапа“, отчитайки техния произход, управителите на мола не само им сложили наем по-нисък от пазарната цена, но и въз основа на спазването на нормите, създадоха специални стандарти за декорация. „Първоначалното намерение на всички беше да направим някаква благотворителна обществена дейност“, каза той.

Въпреки това, в сравнение с първото кафене в района Сюхуей, заведението в района Пудун има два допълнителни прозореца на стената. Единият е малко по-нисък от "стандартния" отвор, а другият е много по-голям.

Уан Хайцин, съосновател на кафенето, каза пред журналиста, че в първото кафене, тъй като има само един прозорец, често се случва децата да имат нужда от родителите си, които да ги държат, за да си взаимодействат с „лапата“ в дупката. Тя каза: „Този път специално създадохме дупка и за деца с височина 1,1 метра. Другата по-голяма дупка е запазена за куриерите“.

Близо до обяд, от време на време минаващи хора спираха пред кафенето. Някои хора правят снимки, а повечето сканират директно QR кода, за да поръчат кафе. "Мечата лапа" на прозореца прави различни жестове, привличайки любопитството на децата.

Сред персонала в новото кафене 50% са хора с увреждания и се планира техния брой да се увеличи в бъдеще. За да отворят новото заведение на марката, Шанхайската федерация на хората с увреждания и Бюрото за човешки ресурси и социално осигуряване също оказаха много помощ. Например, Гражданската федерация на хората с увреждания организира специален панаир на труда и набра седем-осем хора с увреждания, включително тези с дългогодишен опит на баристи. След отварянето на магазина в района Пудун, тази марка кафене също планира да отвори два нови клона тази година.