Китайската традиционна култура е душата на китайската нация

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9876506 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

От 18-ия конгрес на ККП (2012) насам генералният секретар Си Дзинпин е правил редица изказвания за развитие на традиционната китайска култура. В тях той изтъква, че традиционната култура има непреходна стойност и очарование и днес, затова трябва да бъде съхранявана, да се променя с духа на времето и да бъде предавана на следващите поколения

В навечерието на миналия Пролетен празник Си Дзинпин посети село на етноса мяо в Южен Китай, където разгледа екземпляри на местната бродерия, считана за една от най-изящните в света. Облекла с такава бродерия са дефилирали по световните модни подиуми, а в момента в провинция Гуейджоу с нея се препитават 500 000 жени. Техните изделия се продават в повече от 60 страни, предава радио Китай.

Си Дзинпин насърчи местни жители да развиват това изкуство. „Това е и традиционно, и модерно, и култура и индустрия, чрез което може да се развива не само националната и традиционна култура, но и да се помогне на хората да се избави от бедността“, каза китайският председател.

Традиционната китайска култура се отличава с голямо многообразие и колорит и предаването ѝ на следващите поколения е нещо, на което Си Дзинпин отдава голямо значение. „Хилядолетната традиционна култура е душата на китайската нация“, казва той.