"168 часа": Името на бебето на Хари и Меган - отмъщение или призив за мир

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9885441 www.24chasa.bg
Меган и Хари шокираха света с името на новородената им дъщеря.

Още преди години принцът решил, че ако някога има момиче, ще го кръсти на баба си

“Ако някога ми се роди дъщеря, вероятно ще я кръстя на баба си.”

Според британските медии принц Хари обещава това преди много години.

Приближените му твърдят, че той е потърсил предварително благословията на кралица Елизабет II и я е информирал, че правнучето й ще носи нейното име.

Момиченцето

се появи на бял свят на 4 юни

вечерта и тежи около 3,5 кг.

“Тя е повече, отколкото бихме могли да си представим, и оставаме благодарни за любовта и молитвите от цял свят - споделиха Хари и Меган в официалния си сайт. - Благодарим ви за постоянната доброта и подкрепа през това много специално време за нашето семейство.”

Второто дете на херцозите на Съсекс бе наречено Лилибет Даяна Маунтбатън Уиндзор. Името е знак на почит едновременно към кралица Елизабет Втора, към покойната принцеса Даяна и към прадядото принц Филип. С решението си Меган и Хари шокираха цял свят.

Покойният принц Филип приживе често се шегуваше, че е единственият мъж във Великобритания, чиито деца

нямат право да носят фамилията му Маунтбатън

Още преди сватбата му с Елизабет е решено, че тя ще бъде отстранена от титлите му. Сега Хари и Меган дали напук на Бъкингам, или за да възстановят справедливостта, вкарват аристократичната фамилия в имената и на двете си деца.

Избират Лилибет, защото това е любимото име, с което принц Филип се е обръщал към съпругата си. Дори когато почина, тя се сбогува с него, оставяйки на ковчега му бележка с подпис “Твоята любяща Лилибет”.

Второто име на детето -

Даяна, също е знак към Бъкингам

Букмейкърите залагаха най-много, че момиченцето ще се казва Филипа в чест на починалия наскоро принц Филип. Други смятаха, че детето ще бъде кръстено на принцеса Даяна.

Истината е, че за принц Хари баба му и майка му са едни от най-значимите жени в живота му и той изпитва голямо уважение към тях. Според приятелите му това е и основната причина детето да се казва Лилибет Даяна.

Разбира се, критиките не закъсняха. Някои анализатори определиха този жест като подмазване на кралицата, а други - като бъркане в раната й. Причината е, че доскоро само принц Филип е

имал право да нарича съпругата си така

От официално съобщение обаче стана ясно, че кралицата е очарована от раждането на 11-ото си правнуче, и не крие радостта си от това, че е кръстено на нея.

Всъщност тя сама измисля този псевдоним, когато е едва 2-годишна. Тогава именно така произнасяла името си, защото за нея Елизабет било твърде трудно.

Какво е направила кралицата, за да стопли отношения между нея и внука й, четете ТУК.