Откриват обновената Японска градина в Зоологическата градина в София

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9885954 www.24chasa.bg
Кът от японската градина в столичната зоологическа градина СНИМКА: ФЕЙСБУК

Утре е официалното откриване на обновената Японска градина в Зоологическа градина - София, съобщават организаторите на събитието чрез БТА.
     Градината е обновена с дарение на японска биофармацевтична фирма. На откриването й ще присъстват посланикът на Япония Хироши Нарахира, управителят на компанията и директорът на Зоологическата градина Добромир Бориславов.
     Основният принцип на японската градина е чувството за спокойствие и почивка, съзерцанието на природата и миниатюризацията. Японските градински майстори възпроизвеждат природата на малък участък със сравнително ограничени средства. Изображението на природата в умален вид предизвиква желанието да се създаде пространствена дълбочина на картината. Това се постига чрез изменение на пропорциите на естествения мащаб, като се използват миниатюрни дървета и скали, които предизвикват условност и романтизъм.

Когато будизмът навлиза в Япония през 6-и век, той донася със себе си нови обичаи, които се отразяват и на дизайна на градините. Най-ранният от тях е идеята чрез градини да се пресъздаде будистката представа за рай. През 14-и век Дзен будизмът полага началото на една от най-важните традиции на японското градинарство - символичното представяне на цялата вселена на ограничено пространство.

За да се постигне този ефект, се използват различни находчиви техники - загладеният пясък или чакъл пресъздават река или океана, скалите - острови или планини, а миниатюрни дървета представят идеята за цяла гора.

Градините постигат деликатност на композицията, съизмерима с тази в живописта. Те предлагат възможност за продължително и задълбочено съзерцаване - тази идея е доста различна от градинарството в западния свят, което често търси наслада чрез изобилие от цветове.