Ако потъркате тази лампа, очаквайте джин и три желания

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9886366 www.24chasa.bg
Антична лампа СНИМКА: Архив На Ним

Интересни артефакти може да се видат в археологическа изложба, посветена на 10-годишните археологически проучвания на НИМ в района на гр. Черноморец

На 17.6.2021 г. от 18 ч. в музея „Свети Никола“  - гр. Черноморец, се открива археологическа изложба под наслов  „Черноморец, паметници на хилядолетната история“.

Изложбата е организирана съвместно от Националния исторически музей и „Музеен център” - Созопол, и представя непоказвани досега ценни артефакти.

Те са открити при археологически разкопки в землището на град Черноморец и включват многобройни находки от проучванията на няколко археологически обекта: праисторическото селище в м. Аклади (края на VI - IV хил. пр. Хр.); потъналото в акваторията на залива Вромос антично селище и ранновизантийските крепости на нос Акра и полуостров Хрисосотира.

Голяма част от великолепните експонати са придобити в резултат на десетгодишните археологически изследвания на научен екип под ръководството на проф. д-р Иван Христов – зам. директор на НИМ, и илюстрират богатата история и културно наследство на гр. Черноморец.

Експозицията е организирана под патронажа на кметовете на Община Созопол и кметство Черноморец – г-н Тихомир Янакиев и г-н Росен Деспов.

Изложбата може да бъде видяна от посетителите на гр. Черноморец до края на месец октомври.