Опаковането на Триумфалната арка по проект на Кристо започва през юли

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9891213 www.24chasa.bg
Триумфалната арка в Париж

През септември ще бъдат показан последният проект на големия художник от български произход Кристо, който си отиде миналата година. Той планираше да опакова Триумфалната арка в Париж с 24 хил. кв. м плат през септември 2020 г.

Плановете за временната арт творба, която официално се нарича „Триумфалната арка, опакована“ са били в много напреднала фаза, преди да бъдат отложени в резултат на пандемията, обяснява Владимир Явашев. Той е племенник на художника и директор на проекта за инсталацията на Триумфалната арка. „Вече шиехме плата. Кристо винаги е искал да има много гънки, така че трябваше да удвоим необходимото количество плат, за да покрием арката“, допълва той, съобщава "Блумбърг".

Организаторите на проекта вече са били наполовина готови със сребристо-синия полипропиленов плат и затова  са решили да приключат с шиенето по-рано. Огромни топове от завършения материал стоят оттогава в склад. „Почти като при бутилките с шампанско - на всеки няколко седмици трябваше да ги обръщаме. Не искаме тежестта на топовете да повредят плата“, разказва Явашев.

Скоро платът ще види бял свят. Проектът действително ще бъде открит по план на 18 септември и ще остане 16 дни до 3 октомври, съобщиха организаторите преди ден.

„Това вероятно ще бъде едно от първите големи събития след пандемията, казва Явашев. „Това го прави вълнуващо. Хората са гладни за култура, за музеи, изложби и да разглеждат творби на изобразителното изкуство“, допълва той.

Кристо, който почина през май м. г., e бил вдъхновен за опакова Триумфалната арка в плат още в началото на 60-те години на миналия век. Въпреки че проектът e останал неосъществен, той, заедно със съпругата си и спътник в творческата работа Жан-Клод, успя да покаже няколко безспорно по-амбициозни проекта. Те опаковаха Пон Ньов в Париж с 41 800 кв. м плат през 1985 г., Райхстага в Берлин със 100 хил. кв. м плат през 1995 г., а през последните години създадоха и трикилометрови плаващи кейове на италианско езеро през 2016 г. Жан-Клод почина през 2009 г.

Строителството на новия проект не може да започне до 15 юли - деня след празненствата по повод Деня на бастилията. Той трябва да бъде деинсталиран навреме за Деня на примирието през ноември.

„Времето е много малко. Затова ще работим по 24 часа на ден – три екипа по осемчасови смени, за 12-те седмици на строителството“, казва племенникът на Кристо.

Строителството включва стоманена арматура, която ще обгражда арката, „ще я сложим на покрива и корнизите, за да ги защитим и да изтъкнем основните пропорции на арката, както и да скрием по-бароковите u детайли. Това ѝ придава по-чиста форма“, обяснява Явашев. Поставянето на плата по думите на Явашев „става сравнително бързо“, само за пет-шест дни, след като останалата част от основата е изградена. „Най-привлекателната част е когато развиваме плата и опаковаме арката“, допълва той.

Проектът, който е организиран в партньорство с Центъра за националните музеи с подкрепата на властите в Париж, ще струва около 14 млн. евро, като сумата ще бъде осигурена чрез приходите от продажби на творби на Кристо, отбелязва Явашев.

„Имаме няколко останали творби, които Кристо направи, преди да почине“, казва той. Сред тях са описания на проекта за Триумфалната арка, както и по-ранни творби, които художникът е направил през десетилетията.

Организаторите ще продадат картините директно на колекционери, както и чрез частни продажби в Sotheby’s, разказва Явашев. Заради оставащите в сила полицейски часове във Франция и продължаващата несигурност около бъдещите блокади има известни опасения, че проектът може да не се състои.