Слави Ангелов пред бъдещите журналисти: Бъдете любопитни, смели и упорити

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9891485 www.24chasa.bg
Главният редактор на вестник "168 часа" на първия ред пред дипломиращите се студенти от Факултата по журналистика на СУ СНИМКА: Йордан Симeонов

Бъдете любопитни, смели и упорити! Тези три неща препоръча препоръча главният редактор на вестник "168 часа" да следват бъдещите журналисти от випуск 2019 и 2020 г. на Софийския университет.

Той изнесе приветствена реч на церемонията по дипломирането на студентите от Факултета по журналистика и масова комуникация. На нея присъстваха деканът на факултета проф. Веселина Вълканова както и ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, които също говориха пред дипломантите и им пожелаха да защитават честта на журналистическата професия. Проф. Герджиков присъства за пръв път на дипломиране след началото на епидемията от COVID-19 у нас в началото на 2020 г.

"Днес имах честта да приветствам абсолвентите от Факултета по журналистика и масови комуникации в СУ "Св. Климент Охридски”. Понеже всички те - умни и красиви, както е модерно да се казва, са в началото на своята история в журналистиката, им разказах за моята първа седмица като репортер във вестник “Континент”, разказа в своя фейсбук профил главният редактор на "168 часа".

Гмурнах се в криминалната журналистика на 11 януари 1994 г. в разгара на гангстерската война. В първата ми работна седмица имаше престрелка в ж.к. “Дружба” с 4-има убити, пред казино “Севастопол” беше прострелян Младен Михалев-Маджо, а в жилищен блок в кв. “Белите брези” един сержант от подразделението за борба с масовите безредици застреля двама командоси от отряда за борба с тероризма и рани техен колега.

Получи ми се летящ старт, в който първоначално не знаех дори телефона на пресцентъра на МВР, но криминалната журналистика се оказа за мен любов от пръв поглед, която ме държи и до днес. Затова пожелах на младите си колеги три неща - да бъдат любопитни, смели и упорити. Любопитни, защото любопитството е горивото в двигателя на нашата професия. То ни тласка да намираме хубавите истории. И смели и упорити, за да задоволяваме това любопитство и да се превърнем в добри разказвачи. Ако се научим да разказваме добри истории, всичко друго е лесно, а каналът към хората няма значение, колкото и да се променят технологиите. Но абсолвентите в залата, част от които преминаха и през редакцията на “168 часа”, ще се справят, защото носят нов заряд към промяна.

Успех на випуските 2019 и 2020!", пише още Слави Ангелов.
Заради противоепидемичните мерки на церемонията не се допускаха родители и гости, а само студентите и техните преподаватели. Сред дипломиращите се бе журналистката Петя Дикова, която завърши своята магистратура по "Електронни медии".