Аржентински бандонеон нажежава страстите в зала „България“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9896952 www.24chasa.bg


На 24 юни от 19 ч. в зала „България“ Софийската филхармония отдава почит на големия аржентински композитор Астор Пиацола. В концерта ще звучат негови емблематични творби като "Микеланджело 70", Концерт за бандонеон, пиано и струнни "Аконкагуа", "Адиос Нонино"и „Либертанго“. Диригент на вечерта е Константин Илиевски, а солисти са бандонеонистът Стоян Караиванов и пианистът Доач Бездюз - студенти в Нов Български университет. "Молитвата на тореадора" от Хоакин Турина допълва страстната програма на вечерта.

Астор Пиацола, наричан в своята родина „El Gran Astor“ (Великият Астор) остава в музикалната история като „големият обновител на аржентинското танго“. По неповторим начин той издига тангото от „музика на улицата“ до музика, изпълнявана в концертните зали. Езикът на създаденото от него „танго нуево“ е революционен и специфичен, той включва елементи от джаза и класическата музика, като ги примесва с ефекти от улицата и мотиви от френския шансон.

Бандеонът е любим инструмент на Стоян Караиванов, който е носител на поредица награди от национални и международни конкурси по акордеон и баян. От есента на 2020 г. той започва образованието си по бандонеон при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията “Джовани Пиерлуиджи да Палестрина“ - Каляри, Италия. Специализирал е жанрова музика в Международен и национален център за акордеон и музика “Жак Морне” при проф. Жак Морне във Франция. През 2019 г. започва образованието си по баян в Нов български университет. Стоян е участвал в майсторски класове при едни от най-видните и доказани преподаватели по баян и акордеон като Народния артист на Русия проф. Фридрих Липс , проф. Мие Мики, проф. Николай Кравцов, проф. Юрий Шишкин, проф. Фредерик Дешамп и проф. Владимир Мандич. В България се обучава под ръководството на Здравка Андреева и Диана Станчева.

Аржентински бандонеон нажежава страстите в зала „България“

Турският пианист Доач Бездюз произхожда от музикално семейство. Неговият баща е най-обичаният турски тенор. Младият пианист започва музикалното си образование в Държавната консерватория към Мерсинския университет като ученик в класа по пиано на Марина Джинджарадзе. В периода от 2013-2015 учи в Анкарската гимназия за музикално-сценични изкуства към Университета Билкент в класа на проф. Гюлнара Азиз. Периодично работи и с Цветелина Тунтева – преподавател в Държавната консерватория в Адана. През 2017 завършва гимназиалното си образование в Мерсинската консерватория и през следващата учебна година постъпва в Нов български университет като студент в класа по пиано на проф. Людмил Ангелов. През годините участва в майсторските класове на най-изтъкнати пианисти като Муитин Дюроглу, Мартин Блументал, Озгюр Айдън, Емре Еливар, Жан Клод Ванден Ейндин, Гюлсин Онай, Марта Гуляс, Винченцо Балзани, Артур Писаро, Людмил Ангелов. Носител е на редица награди от национални и международни конкурси.