Глобиха US сладкар, отказал да направи торта за транссексуална

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9898578 www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиксабей

Сладкар от Колорадо, спечелил частична победа във Върховния съд на САЩ през 2018 г. по дело за отказ да направи торта за хомосексуална двойка, е нарушил щатския закон закон за борба с дискриминацията, като е отказал да направи торта за рождения ден на транссексуална жена, постанови съдия, цитиран от Асошиейтед прес, предаде БТА.

В решението си окръжният съдия от Денвър А. Брус Джонс посочи, че на Отъм Скардина е било отказано да й се направи торта, синя отвън и розова отвътре, с която тя искала да отпразнува на рождения си ден промяната на пола. Съдията постанови, че отказът е нарушение на закона. Сладкарят Джак Филипс заяви, че не можел да приготви тортата заради посланието, което трябвало да бъде изписано на нея, но съдията постанови, че в случая става дума за отказ от продажба на стока, а не за оказване на принуда да заяви нещо, което не желае.

Организацията, представляваща Филипс - "Коалиция за защита на свободата" , заяви, че ще обжалва решението, според което той трябва да заплати глоба в размер на 500 долара.

"Радикални активисти и представители на държавата нападат творци като Джак, които не искат да пропагандират послания за брака и сексуалността, противоречащи на основни техни убеждения", заяви главният юрисконсулт на организацията Кристън Уагънър.

Един от адвокатите на Скардина Джон Макхю заяви, че нейният случай е пример за отношение към ЛГБТ хората по принцип, а не само към нея.