Стефан Вълдобрев и “Уикеда” пеят на благотворителен фест за “чинията” на Бузлуджа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9899037 www.24chasa.bg
Със събраните от благотворителния фестивал средства ще бъдат укрепени мозайките от външния кръг в “чинията”. За целта са нужни 64 хиляди лева. СНИМКА: Снимка: Авторът

Със събраните пари ще бъде реставрирана външната мозайка на паметника

Едно от най-красивите места в Балкана - Историческата поляна на връх Бузлуджа, ще се оживи с много музика, култура и забавления на 23, 24 и 25 юли.

Събитието е Open Buzludzha Fest, а Стефан Вълдобрев, “Уикеда”, Иван Шопов, Оги 23, Мила Роберт и много други любими музиканти ще пеят и свирят благотворително, за да бъде възстановена външната мозайка на паметника на Бузлуджа.

Това съобщи за “24 часа” ръководителят на фондация “Проект Бузлуджа” арх. Дора Иванова. Голямата цел на фондацията е с помощта на специалисти и от чужбина да бъде консервиран и отворен за посещения от туристи някогашният Дом-паметник на БКП на върха, известен повече като “чинията” заради необичайната си форма.

Организаторите, които имат подкрепата на община Казанлък и на много доброволци, ще обединят планината, музиката, културното наследство, вкусната храна, както и любопитни дейности в рамките на един запомнящ се летен уикенд. За улеснение на зрителите в района ще има и специално изграден палатков лагер.

Събраните по време на фестивала средства от входни билети ще бъдат използвани за опазването на външния кръг от мозайките в “чинията”, за което са нужни общо 64 хиляди лева. Миналата есен успешно бе изградено защитно съоръжение над мозайките от вътрешния кръг и за първи път от години те преживяха успешно зимата, без повече да се рушат.

На фестивала ще бъде представена и двегодишната работа на международен екип от експерти в опазването на Бузлуджа. Резултатите от нея ще бъдат обстойно презентирани и на международна конференция, която ще е непосредствено преди феста - на 22 и 23 юли, в историческия музей “Искра” в Казанлък и онлайн. Темата ѝ е “В действие: Следвоенно архитектурно и художествено наследство в Централна и Източна Европа - интегрирани подходи към дисонантните обекти”.