ТЕСТ: Вредят ли навиците ви на психичното ви здраве?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9901995 www.24chasa.bg
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

1. Възлагат ви труден проект в работата. Имате план как да го изпълните съвършено. В последния момент изникват непредвидени обстоятелства и правите леки пропуски. Все пак шефовете ви са доволни и получавате потупване по рамото. Как ще се почувствате?

а) Много разочарован/а, защото, макар че получавам поощрение, крайният резултат не е бил това, което съм искал/а. Обичам да си поставям високи стандарти и да ги изпълнявам перфектно.

б) Ще се зарадвам, че съм се справил/а, но по-късно ще анализирам защо не съм успял/а да изпълня първоначалния си план.

в) Много ще се зарадвам, че някой е оценил работата ми, и ще продължа да я върша още по-мотивиран/а.

2. Имате ли нуждата постоянно всичко в дома ви да е на мястото си, да е напълно чисто и без прашинка прах?

а) Да, не понасям да е разхвърляно, по някаква причина ме кара да се чувствам некомфортно. Не понасям никакъв безпорядък.

б) Не съм чак такъв/а пазител/ка на чистотата и реда, но малко ме дразни, когато няма ред в една стая.

в) Не, понякога човек може да си позволи малко бъркотия и няколко прашинки. Когато има време, може да почисти и подреди.

3. Имате ли навика да тренирате поне 3 пъти в седмицата?

а) Не, рядко ми остава време да отида във фитнеса.

б) Обикновено да, рядко спортувам по-рядко в седмицата. През останалите дни обикновено се опитвам да компенсирам, като ходя повече.

в) Да, тренирам и по-често. Сега, когато времето позволява, се опитвам повече да спортувам на открито.

4. Можете ли да прекарате 1 ден, без да влизате въобще в социалните мрежи?

а) Не, телефонът почти винаги е в ръката ми, често си пиша онлайн с приятели, разглеждам снимките и чета статусите им.

б) Цял ден може би не, защото ми е приятно да се чувствам свързан/а с близките ми онлайн, но няколко часа хич не сами проблем.

в) Да, какво толкова, тъкмо ще имам време за някое от хобитата ми.

5. Когато разглеждате снимките на приятелите си в социалните мрежи, мислите ли, че техният живот е по-хубав от вашия?

а) Да, но го правя несъзнателно, макар че знам как хората показват само най-добрата страна от себе си.

б) Истината е, че ми се случва понякога да го правя, но винаги след това си казвам, че всеки има своите проблеми и не трябва да завиждам на никого.

в) Много рядко, само ако снимките на някого наистина ме впечатлят или ако възприемам човека като конкуренция за нещо.

6. Случайно падате пред някои от колегите ви. След като виждат, че сте добре, те започват да се смеят на случката. Как ще реагирате?

а) Ще ми стане малко обидно, макар че нямам вина за падането. Не ми е приятно да се превръщам в повод за смях на останалите.

б) Няма да ми е приятно първоначално, но ще се усмихна, без да приемам смеха лично. Вероятно ще забравя за случката само след няколко часа.

в) Ще се смея с тях, човек не трябва да се взема прекалено на сериозно. Всеки допуска подобни малки, но сладки посвоему грешки.

7. Опитвате ли се да запазите чувството си за хумор във всякакви ситуации?

а) Невинаги е възможно да гледаш от забавната страна на нещата. Понякога е по-добре да си възможно най-сериозен, за да постигнеш желания резултат.

б) Да, но невинаги се получава. Има моменти, в които не мога да погледна от смешната страна на нещата.

в) Да, това за мен не е проблем, независимо че понякога се смея дори на себе си и на поведението си.

8. Имате ли проблеми със съня?

а) Да, често страдам от безсъние или се събуждам през нощта. Това наистина ми пречи, защото умората се натрупва.

б) От време на време, когато съм стресиран/а заради обтегнати отношения с близки хора или проблеми на работното място.

в) Много рядко, в повечето дни се опитвам да си набавям поне по 8 часа сън в денонощието.

9. Когато сте във връзка, имате ли навика да си припомняте добрите моменти с бивш партньор, когато се скарате с настоящия?

а) Да, а и не само когато се скараме. Човек винаги търси най-доброто за себе си и може би ще го намери точно с припомняне на минали моменти.

б) Правя го, ако все още имам чувства към бившия си партньор, в противен случай не.

в) Почти никога не го правя. Няма смисъл от припомняне на минали моменти. Човек трябва да живее в настоящето, а не да съжлява, че е направил или не нещо преди време.

10. Колко често се улавяте, че се самосъжалявате?

а) За жалост, по-често, отколкото ми се иска да призная.

б) Понякога, но се улавям навреме, за да спра и да се фокусирам над позитивните неща.

в) Почти никога не го правя.

РЕЗУЛТАТИ

Най-много отговори “а”

Вашите навици определено не влияят добре на психичното ви здраве. Вероятно сте перфекционисти, които винаги си поставят високи стандарти. Ако не ги изпълните, започвате да търсите вината в себе си, което се отразява негативно на самочувствието ви. Обичате винаги да контролирате ситуацията, а това не е възможно за нито един човек. Понякога е по-добре да не премисляте всичко по няколко пъти и да не се вглъбявате в детайли. По този начин ще нормализирате съня си и ще се отпуснете, което е добре за психичното ви здраве.

Най-много отговори “б”

Вие може да преосмислите някои от навиците си, ако искате да имате добро психично здраве. Когато сте подложени на стрес, сте склонни да се саботирате. По-добре, усетите ли, че нещо ви притеснява, да отделите време за себе си - подарете си хубав масаж, отидете да потичате в парка или намерете ново хоби. Целта е да не мислите само и единствено за проблемите си.

Най-много отговори “в”

Вие имате изключително полезни навици, които помагат на психичното ви здраве. Знаете, че не бива да се вглеждате прекалено много в детайлите, а да оставите някои неща да плават по течението. Не си поставяте прекалено високи стандарти и знаете как да отпочинете качествено, когато се почувствате стресирани или прекалено уморени. В същото време не сте вманиачени в социалните мрежи и не се измъчвате, мислейки за миналото и грешките, които сте допуснали.

Защо сънят и тренировките са от значение?

Има навици, които може да усвоите, за да подобрите психичното си здраве. Ето някои от тях.

1. Не се лишавайте от сън

Сънят е толкова важен, колкото храненето. Въпреки това хората често се лишават от него, без да осъзнават, че това се отразява негативно на паметта им, критическото им мислене и емоциите. Опитайте се всеки ден да лягате сравнително по едно и също време, за да свикне оргазнизмът ви.

2. Тренирайте

Всекидневните упражнения може да се отразят много добре на психичното ви здраве, защото действат като естествен антидепресант. Липсата на време не е оправдание. Всеки ден трябва да отделяте само 10 минути за спорт, за да усетите ефекта му.

3. Започнете ново хоби

Хобито е полезно за психиката ви, защото поддържа мозъка ви зает и активен. Затова, ако още нямате такова, е време да си намерите. Колкото повече ви предизвиква хобито, толкова по-добре. Макар че в началото може да ви е трудно, не се отказвайте, а проявете упорство, като започнете стъпка по стъпка.