Паролата за секс това лято – ваксиниран и епилиран

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9903299 www.24chasa.bg
Лятната ваканция винаги е натоварена с очакване за бурни любовни преживявания, но сега те са още по-големи. СНИМКА: Пиксабей

След месеци на самоизолация заради пандемията меракът отново се връща

Може да си отдъхнете. Сексуалният живот не е окончателно умрял заради пандемията. След месеци на принудителна самоизолация и съвети за безопасни виртуални забавления най-големите онлайн приложения за запознанства в САЩ предприемат рязък завой в отговор на желанието на своите клиенти да се свързват отново физически.

Платформи като Match Group’s Hinge, Tinder, OKCupid, BLK и Chispa обявиха, че ще осигурят на потребителите си специални функции, показващи кой е ваксиниран, и тези със защита срещу коронавирус ще получат безплатни бонуси. Идеята е по този начин хората да се насърчат да преминат от виртуален към реален секс, но това да стане по безопасен за тях и обществото начин.

Посланието е, че се очаква това да е лятото на любовта, пишат мениджърите на Match.com, който оперира в над 50 държави. Според тях повишаващото се ниво на ваксинация и контролът върху случаите на коронавирус през последните месеци са дали по-голяма увереност на потребители им да търсят запознанства. Наблюдава се ръст на нови клиенти и връщане на значителна част от отказалите се от платформата по време на пандемията.

“Аз не търся веднага да вляза отново в света и да се установя в сериозна връзка, но много хора може би са осъзнали след толкова време сами вкъщи, че е добре да имат стабилен човек до себе си, ако всичко това пак се повтори”, обяснява 27-годишната Катрин пред CNBC. След като се е ваксинирала, тя просто отново почувствала, че иска да има с кого да излиза и да се забавлява, и затова възстановила прекъснатото си членство в сайт за запознанства.

По подобен начин разсъждава и 24-годишната Джордън. Докато преди пандемията тя е търсила сериозна връзка, сега след година живот сама е настроена да се среща с повече и различни хора. По думите ѝ приложенията за запознанства са чудесно средство за тази цел, тъй като в града, в който живее, не всички заведения са възстановили работа, а направилите го имат толкова сериозни изисквания за социална дистанция, че е невъзможно да седнеш до някого на бара и след това да си тръгнете заедно, както е било преди.

Затова не е изненадващо, че се стига и до такава куриозна ситуация, за която потребител на туитър споделя. По време на командировка след дълго прекъсване той дочул следната реплика между колеги: “Ваксинирана и епилирана съм, скъпи. Готова за действие по време на това пътуване”. И макар да предизвиква много шеговити коментари, доста потребители на социалната мрежа изразиха и голямо одобрение за подобна откритост, тъй като носи цялата информация, от която желаещите да възстановят сексуалната си активност имат нужда след месеци на прекъсване и лишаване от козметични процедури.

Усещането за предстоящо лято на страстта се подсилва и от завръщането на разголените тела в рекламите и данни, че продажбата на презервативи в САЩ е скочила с 23% през април спрямо същия месец на миналата година. Според психолози обаче не само ваксините и премахването на ограничителните мерки може да са двигател за повишаване на сексуалното желание, а дори и такива изненадващи причини като нашата колективна травма, получена от пандемията. “Когато сме изправени пред собствената си смъртност, ние сме склонни да бъдем по-рискови, искаме да се възползваме максимално от живота си”, казва пред Би Би Си доцентът по психология Ашли Томпсън от университета в Минесота, която прави проучвания за човешката сексуалност и поведение. Тя подчертава, че смъртната тревожност контролира човека и това може да доведе до по-небрежно сексуално поведение, за да се пребори човек с негативните чувства на собствената си смъртност. Затова тя и други нейни колеги смятат, че едва ли това лято ще има истински бум на секс, за какъвто говорят от сайтовете за запознанства, тъй като все още има много колективен стрес и безпокойство как да се върнем безопасно към социалния живот. Значителна част от хората се притесняват дори да се намират в близост до други. Подобно чувство изпитва всеки втори жител на САЩ според проучване на Американската психологическа асоциация. Затова експертите съветват да не се фокусираме прекалено върху очакването за горещо секс лято, а да говорим повече за това как пандемията е повлияла на отношенията, които изграждаме. “Мисля, че хората се нуждаят от някого, с когото просто да прекарат добре. Човешкото животно се нуждае от емоционална връзка и това не означава непременно секс”, обяснява Джъстин Гарсия, който ръководи институт за секс изследвания в Индиана. Според него едва ли ще видим лято на разврат, а по-скоро връщане към изходното ниво на предпандемичния живот. Така че опасения за бум на случайни срещи за една нощ, които могат да доведат до увеличаване на полово предаваните болести, са по-скоро силно преувеличени. Но пък е и факт, че усещането за връщане към нормалност се засилва на много места по света с наближаване на летния отпускарски сезон, когато традиционно хората му отпускат края.