Софийската филхармония с концерт в Музикферайн – Виена на 9 декември

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9904768 www.24chasa.bg
Софийската филхармония в Музикферайн

Стивън Ковачевич, Кристоф Ешенбах, Томас Хемпсън, Денис Ръсел Дейвис, Валентина Лисица и Владимир Федосеев блестят в есенния полусезон 2021 г. на националния оркестър

Софийската филхармония се подготвя за ново гостуване в златната зала на Музикферайн - Виена в началото на декември. В програмата на концерта националният оркестър е включил Симфоничната поема „Вълтава“ от Сметана, Гротескната сюита „Бай Ганьо“ от Веселин Стоянов и Симфония No 5 от Чайковски.

Маестро Найден Тодоров представи пред публиката есенния полусезон на Филхармонията:

„Това което правихме през най-тежките месеци на пандемията, ще го правим и занапред – ще ви представяме шедьоври от музикалното изкуство, които да ни напомнят, че красотата е все още между нас, които да ни вдъхват вяра за бъдещето – нашето и на нашите деца, което можем да изградим заедно днес! Затова сме ви приготвили не просто концерти с красиви произведения, но сме се постарали тези произведения да бъдат изпълнени за вас от едни от най-изключителните музиканти на нашето време! Нашата благодарност затова, че не ни изоставихте в тежкия момент, ще покажем по начина, по който можем най-добре – с музика! Вие го заслужавате!“

И в следващите месеци зала „България“ ще посрещне някои от най-добрите световни и български солисти и диригенти. Виртуозният пианист Стивън Ковачевич ще постави началото на тези срещи на 16 септември. Клавирното си майсторство в София ще представят и Валентина Лисица, Анна Федорова, Летиция Хан, Александра Масалева, Цимон Барто и Александър Улман, който изключително успешно дебютира със Софийската филхармония през есента на 2020 г.

Томас Хемпсън се завръща в България с нова програма на 31 октомври. Този път под диригентската палка на маестро Найден Тодоров. Младият, но вече много успешен баритон Бенджамин Апл ще пее в София на 11 ноември под диригентството на легендарния Клаус Петер Флор.

Владимир Федосеев (7 октомври), Денис Ръсел Дейвис (28 октомври), Кристоф Ешенбах (2 декември) и Ервин Ортнер (23 декември) са другите легендарни диригенти, които ще музицират с националния оркестър.

Публиката ще се срещне отново и с Фридрих Пфайфер, Саша Гьотцел, Алфред Ешве, Емил Табаков, Кери-Лин Уилсън и Юлиан Рахлин – артисти, спечелили любовта на българските меломани.

Сред цигуларите се открояват имената на Сергей Хачатрян – най-младият победител в цялата история на конкурса „Ян Сибелиус“, любимецът на родната публика Светлин Русев, четирикратната носителка на наградите Ехо Класик Вилде Франг и доайенът на цигулката Минчо Минчев.

Тромпетовата сензация Лусиен Реноден Вари ще свири в София на 18 ноември. Солистката на Виенската филхармония, флейтистката Карин Бонели, ще слушаме на 5 декември, а на 25 ноември - един от най-големите световни виолисти - Жерар Косе.

За почитателите на филмовата класика на 24 октомври отново ще звучи музиката от поредицата за Джеймс Бонд. Детската програма на Софийската филхармония ще представи 4 емблематични детски творби: "Дива симфония", "Петя и вълкът", "Карнавал на животните" и "Лешникотрошачката".

Националният филхармоничен хор е включил в програмата си Шедьоври от френски майстори, творби на Петко Стайнов по случай неговата 125-а годишнина, юбилеен концерт на изтъкнатия диригент Мирослав Попсавов и специален Коледен концерт.

Концертите на Софийската филхармония вече се продават в абонаментни цикли на касата на зала „България“ ексклузивно за членовете на Филхармоничното общество с атрактивни отстъпки за нашите най-верни почитатели. От 1 юли абонаментните цикли ще бъдат достъпни за продажба и в мрежата на Ивентим.