100-годишна картина на Чърчил, подарък за Аристотел Онасис, обявена на търг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9904978 www.24chasa.bg
Уинстън Чърчил

Маслена картина, нарисувана от британския премиер Уинстън Чърчил, която той подарява на гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис, ще бъде предложена на търг на "Филипс" на 23 юни, съобщи БТА, цитирайки АФП.

Чърчил рисува "Воден ров в Брекълс" през 1921 г. Тя краси яхтата "Кристина" на Аристотел Онасис, който е много горд с нея. Предварителната оценка на тръжна къща "Филипс" е от 1,5 до 2 милиона щатски долара.

Сумата отстъпва много на 11,6-те милиона долара, получени от Анджелина Джоли за "Минарето на джамията Кутубия" от Чърчил през март. Макар и да не се очаква рекорд, този пейзаж може да привлече почитатели на политика.

Факсимиле: artnews
Факсимиле: artnews

Чърчил пази картината си "Воден ров в Брекълс" 40 години, преди да я подари на приятеля си Онасис през 1961 г. Той толкова се гордее с нея, че я поставя на почетно място в яхтата си - зад бара, до творби на Вермеер, Гоген, Ел Греко, Писаро.

"Кристина" е първата суперяхта в света. Това е 100-метрова военна фрегата, участвала в дебаркирането в Нормандия, преди Онасис да я купи след войната за 34 000 долара и да я ремонтира луксозно за четири милиона долара. След смъртта му през 1975 г. яхтата е продадена, а всичко ценно от нея прибрано в склад. Наследниците на Онасис са решили неотдавна да продадат картината.