Какво крият лабиринтите на българското разузнаване

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9910314 www.24chasa.bg

„Разузнавачите не са щастливи хора. Разминават се с мно¬го земни радости. Те нямат нормирано работно време. Трудят се и денем, и нощем, и в делник, и в празник, най-често кога¬то всички други почиват. Край тях страдат и семействата им. Живеят в затворено общество, сами със своите тайни.” Това споделя в книгата си “Из лабиринтите на българското разузнаване” (от Книгоиздателска къща “Труд”) Атанас Кременлиев. Двадесет и девет години авторът работи в органите за сигурност на страната, от които 25 във външнополитическото разузнаване. Дванайсет години е бил под прикритие в задгранични представителства.

Атанас Кременлиев описва, по неговите думи, малка, незначителна част от това, което е видял и преживял в коридорите и лабиринтите на българското разузнаване, но всъщност е написал учебник по разузнаване. Той оглежда всички страни и специфики на разузнаването – историята на разузнаването в различните страни, спецификите, свързани с идеология, политика, противоборство, религия, тероризъм, средствата, с които си служи – агентура, технически средства, прикрития, пари, секс и др., работата на българското разузнаване в различни страни, сътрудничеството на българското разузнаване с разузнаванията в социалистическите страни, предателствата в разузнаването, ръководителите на българското разузнаване, отзивите на чужди разузнавачи за професионализма и работата на българското разузнаване. Обръща особено внимание на работата на българското разузнаване в Австрия и на българския манталитет и психика през погледа на разузнавача.

Авторът разказва за много случаи с български разузнавачи в България и чужбина, сред които за Иван-Асен Георгиев, атентата срещу папата и случая Сергей Антонов, радио „Свободна Европа”, случая Владимир Костов, „възродителния процес” и много други, не толкова популярни, но изключително интересни техни успехи и провали. Допълва подробното изложение и със забавните моменти и хумора на разузнавачите.

ЗА АВТОРА

АТАНАС КРЕМЕНЛИЕВ (1934–2021) е роден в с. Кашина, община Сандански. Завършва Философско-историческия факултет на Софийския университет. Седем години е бил заместник-председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса. Член е на Македонския научен институт в София. Автор е на седем книги: „Кременлиевият род”, „Прозрения за село Кашина”, „Из лабиринтите на българското разузнаване”, „Таско войвода”, „Мелник. Обагрена с вино легенда” и съавтор на книгите „Сергей Антонов. Страдалецът от Рим” и „Владо Тодоров. Генералът разузнавач”. Отличаван е с български и чуждестранни правителствени награди.

Второто преработено и допълнено издание на книгата му е емоционална изповед за малка част от преживяното и споделени откровения за тайнствата и предизвикателствата в трудната професия на българските разузнавачи. За съжаление Атанас Кременлиев не успя да се пребори с КОВИД-19 и да види книгата като краен продукт.