Театрали с различна националност в спектакъл за емигрант

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9918330 www.24chasa.bg
Носителката на наградата “Аскеер” за дебют Виттория Николова (вляво) и Свежен Младенов (до нея) в сцена от спектакъла “Стая за гости” - премиерен в театър “Възраждане” СНИМКA: АРХИВ НА ТРУПАТА

Свежен Младенов е звезда в “Стая за гости” на театър “Възраждане”

Прави впечатление екипът на премиерната постановка на Театър “Възраждане”“Стая за гости”. Автор е известният австрийски писател Петер Турини. Режисьор е актьорът от Народния театър Зафир Раджаб. Автор на сценографията и костюмите е художничката Елис Вели. А плакатът е предложен от илюстраторката, живееща в Чехия Радослава Боор. Музиката е на композитора Ян Руменин.

На излизане от представлението пръв приветства актьорите прочутият им колега Башар Рахал. По някакво странно съвпадение този спектакъл, сценичен факт за етническа толерантност, хвърля поглед върху съдбата на емигранта, рядка птица в българския театър. А ето, Петер Турини и Зафир Раджаб ни представят едно виенско семейство (Жана Рашева и Свежен Младенов), в чийто дом търси приют емигрант от близкия лагер за бежанци (Боян Фераджиев). Той не знае езика на домакините, те пък не знаят неговия. Между чужденеца и двамата домакини тръгват опити за разбирателство. Тази насока успокоява изнервения диалог между мъжа и жената, очевидно писнали си до гуша. Времето минава през комичните коментари на Свежен Младенов, изненадващо пристрастната защита на Жана Рашева и липсата на разбиране от страна на непознатия. Бавно, но трайно домакините се изпълват със съчувствие към бежанеца, така че когато се появява социалната служителка, за да отведе чужденеца, те се хвърлят да го защитават.

Неизбежен център на внимание от страна на зрителите става Свежен Младенов. Няма как да не е така, след като си купуват билети хора, които искат още веднъж да гледат играта на актьора,

впечатлил ги в

ролята на

офталмолога

д-р Наков от сериала

“Откраднат живот” Той е звездата на малкия екип (а и на театър “Възраждане” носител на няколко награди “Аскеер тази година - б. р.) и в това твърдение липсва типичното за някои отзиви преувеличение или “жълта” хвалба.

“Направих си труда да прегледам отзивите на зрители на сериала и сред суперлативите открих две определения, за каквито не бях се сетил. Зрители го наричат “добър и смирен” и определят, че има “много изтънчено присъствие”. Наистина

Свежен Младенов

харесва роли

на неагресивни

персонажи

с повече разум, отколкото сърце, и в това eлегантно пристрастие има трохи от неговата природа на човек на умните и спокойни анализи и преговори за сметка на буйните и затова често погрешни емоционални ерупции. Режисьорът помага за патоса на спектакъла, като избира за ролята на социалната служителка не някоя неотстъпчива, праволинейна лелка в стандартна престилка, а красивата чувствена Виттория Николова, родена в Италия (носителка на “Аскеер” за дебют и поздравена от номинираната за “Оскар” Мария Бакалова - б. р.)

Малко време преди тя да се появи, домакините заключват емигранта в стаята за гости, за да го спасят. Полека-лека в разговора със семейството служителката се превръща в защитница на беглеца. Но изведнъж от стаята за гости се чува изстрел.