Виктор Божинов пред "168 часа": Мони Шварц си отиде точно преди новия ни сериал по БНТ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9920375 www.24chasa.bg
Режисьорът Мони Шварц почина внезапно на 58-годишна възраст.

Преди 2 месеца влиза в болница, откриват му и COVID

Режисьорът бил блестящ талант, но заради добротата му все го мачкали

Най-успешната му пиеса е “Някои могат, други - не!”, с която обикаля света и получава всички възможни награди

Режисьорът Виктор Божинов трябвало да стартира проект с Мони Шварц.
Режисьорът Виктор Божинов трябвало да стартира проект с Мони Шварц.

Pежисьорът Симон Шварц, който бе син на легендарния сценарист Еди Шварц, почина внезапно на 20 юни на 58-годишна възраст точно преди старта на един от най-силните му проекти. Новината потресе всичките му близки и приятели в киното.

Кадър от пиесата
Кадър от пиесата "Някои могат, други - не!".

“Предстоеше ни нещо страхотно - споделя пред "168 часа" режисьорът Виктор Божинов. - Трябваше да правим нов сериал за БНТ, но за съжаление, той си отиде. Беше много интелигентен, възпитан, деликатен, светъл, коректен.

С изключително чувство за хумор

В отношенията с хората беше фин, но беше много затворен. От тихите води. Може би затова и много се опитваха да го стъпчат. Не беше публично оценен и се надявах, че с проекта в националната телевизия ще се извадят на показ най-добрите му таланти и това ще се промени. Смъртта му е напълно внезапна, изненада за всички.”

Симон Шварц работеше като драматург, сценарист и режисьор. Пишеше театрални пиеси в кукления театър, сценарии за филми и телевизии. Участвал е в много продукции като "Столичани в повече" и "Господари на ефира". С Виктор Божинов са правили и "Кантора Митрани".

През последните месеци обаче бил без работа и това го натъжавало.

“Това го потискаше - споделя пред "168 часа" Калина Радичева, близка приятелка на Шварц. - Беше останал и без пари. Последно се видяхме на Нова година, празнувахме заедно. Забелязах, че не е в тонус, но се държеше. През последните два месеца се влоши здравословното му състояние и влезе в болница. По-късно там му откриха и COVID. Беше сам, никой не можеше да го вижда и според мен това го е накарало да се предаде. Той не искаше да се изтъква и да търси одобрението на някого. Мони беше като приказен герой. Спомням си, че се запознахме през 1982 г., когато той излезе от казармата. Беше с едни кръгли очила, черно бомбе, черно стеснено пардесю и официални обувки. Приличаше на разказвач. А и беше много добър в това.

Умееше да разказва най-смешните еврейски вицове

Наша обща добра приятелка създаде страницата във фейсбук “Паметта запазва смешното”, където той споделяше вицовете си. Беше решил да ги събере и в книжка. Но това така и не се случи. Шварц отлетя, за да ни свети и да ни пее отгоре любима песен.”

Режисьорът имал уникален талант като баща си, но някак бил недооценен.

“Неговата специфичност в работата беше ителигентността и огромното му чувство за хумор - допълва Божинов. - От него съм чул най-добрите вицове за евреи. Той много обичаше да разказва смешки, а и беше много добър в това. Освен това имам и една забавна история с Мони. Ние се познаваме от много време, но имаше един период, в който с години не се бяхме виждали и чували, а той много настояваше да се срещнем. Когато го направихме, той извади една банкнота от 100 долара и ми каза: "Преди 8 г. аз ти взех назаем 100 долара, през цялото време изпитвам вина, че не съм ти ги върнал. Всъщност не че съм забравил, просто съм забавил". Аз нямах никакъв спомен за тази случка, даже дори не знаех дали се е случило точно така.”

Какво са проектите на Шварц с Москов и какви спомени споделят други негови близки приятели четете ТУК