Навиците ви унищожават ли вашето самочувствие?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9924983 www.24chasa.bg
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

ВЛАДИСЛАВА ВАЦОВА

1. Включвате се в разговор, в който всички имат твърдо и единодушно мнение по дадена позиция. То обаче не съвпада с вашата гледна точка. Ще изразите ли мнението си на глас?

а) Да, няма от какво да се притеснявам. Винаги изразявам мнението си.

б) Зависи, ако са хора, които не познавам, вероятно ще си премълча, за да им направя добро впечатление.

в) Не, няма смисъл да влизам в спорове без причина. Така или иначе вероятно никой няма да изслуша думите и доводите ми.

2. Възлагат ви важна задача на работното място. Ако я изпълните, ви очаква повишение, но провалите ли се, ще имате големи проблеми. Как ще реагирате?

а) Няма как да не изпитам леко притеснение, но в крайна сметка ми възлагат задачата, защото имам нужните умения. Ще се фокусирам над мисълта как да свърша работата по съвършен начин.

б) Ще прекарам доста време в мисли дали ще се справя, но ще опитам да мисля позитивно.

в) Много ще се притесня. Страхът от провал винаги ми се отразява така.

3. Прекарвате ли прекалено много време в социалните мрежи, гледайки снимки на щастливи хора?

а) Не, опитвам се да бъда онлайн възможно най-малко време, за да имам повече моменти с близките си хора в реалността.

б) Понякога има дни, в които ми се прекарва повече време в социалните мрежи, и други, в които искам да правя нещо полезно за себе си.

в) Да, но не го правя целенасочено. Когато човек започне да се рови там, не усеща как може да минат няколко часа.

4. Имате ли навика да премисляте прекалено много някои събития от деня си?

а) Не, не обичам да се връщам към минали неща. Концентрирам се над случващото се сега и над плановете си за бъдещето.

б) Понякога, ако се е случило нещо, което е оставило силен емоционален отглас у мен.

в) Да, често обмислям стари неща, защото по този начин ги приемам по-лесно или анализирам грешките си, за да не ги допускам отново.

5. Случва се в работата да провалите отборен проект, с което влияете негативно и на колегите си. Какво ще им кажете?

а) Ще им обясня, че в този случай не съм успял/а да свърша работата, защото не съм разпределил/а достатъчно добре времето си. Ще ги помоля да не поставят с него шаблон върху работата ми. Това само ще ме мотивира другия път да се справя по-добре.

б) Ще им кажа, че втори път няма да се случи, но в момента съм разсеян/а заради случващото се в личния ми живот.

в) Ще прехвърля отговорността във всичко, което се случва около мен, защото след гнева им ще последна и леко чувство на вина, задето са ме нахокали.

6. Когато сте във връзка, имате ли навика постоянно да се борите за вниманието на половинката си?

а) Не постоянно. Показвам вниманието си основно на специалните за двама ни поводи. В другите случаи го правя от време на време.

б) В повечето си връзки показвам повече внимание към половинката си, отколкото той/тя, но държа и на него/нея да ми отговаря с подобно отношение.

в) Да, почти винаги го правя. Може би е така, защото съм склонен/а да ревнувам понякога без причина партньора си.

7. Попадате в голяма компания, в която познавате само един или двама души. Имате ли склонност да се притеснявате да се включите в разговора им?

а) Не, по-неловко ще ми бъде да мълча отстрани. Предпочитам да ги изслушам внимателно и да започнем пълноценна комуникация.

б) Ще се включа доста уверено, ако съм запознат/а с темата, но няма да съм в свои води, ако нямам задълбочени познания.

в) Да, във всеки случай. Понякога ми е неловко да се включа в разговори дори и на хора, които познавам добре и харесвам.

8. Чувствате ли се неудобно, когато някой ви направи комплимент?

а) Не, дори и да осъзнавам, че комлиментът не е много истински. Във всеки случай някой иска или да ме поощри, или да ме накара да се чувствам по-добре.

б) Понякога, ако се породят съмнения, че някой ми прави комплимент само защото ме съжалява.

в) Да, винаги ми става много неудобно, защото имам съмнения в истината на комплимента. По-скоро търся някакви подмолни причини зад него.

9. Имате нужда от помощ, за да изпълните задача в работата си. Изпитвате трудност. Бихте ли помолили някого от колегите си за помощ?

а) Да, нормално е, че различните хора имат различни дарби и умения.

б) Зависи, бих го направил/а само ако колегата ми е приятел и знам, че би ми помогнал.

в) Не, в никакъв случай, дори и да не изпълня задачата.

РЕЗУЛТАТИ

Най-много отговори “а”

Вашите навици много помагат на самочувствието ви. Вие не смятате, че другите задължително знаят и могат повече от вас, а дори да е така - превръщате го в предимство. Започвате да се учите от тях. Освен това умеете да поемате отговорност. Всеки ваш провал всъщност ви мотивира да дадете всичко от себе си. Във връзките си понякога оставяте партньора си несигурен, но ако е като вас, това само ще го накара да иска още повече любовта ви.

Най-много отговори “б”

Вашите навици не са много здравословни за самооценката ви. Понякога сте склонни да се самосъжалявате, защото не искате да изглеждате виновни в очите на околните. Опитайте се да не правите това, защото, убеждавайки другите, е лесно да го направите и със себе си. Бъдете малко по-дейни. Не се вглъбявайте в недостатъците си, а се попитайте как може да ги отстраните. Няма да ви навреди, ако се опитате да сте малко по-социални.

Най-много отговори “в”

Вашите навици много вредят на самочувствието ви. Може би проблемът е, че общуването ви с другите малко ви плаши. Няма как да придобиете самоувереност, ако мислите, че околните със сигурност знаят и могат повече от вас. Понякога трябва да изказвате свободно мнението си, макар да има опасност да се превърнете в мишена на обиди или подигравки. Дори това да се случи, след няколко дни ще видите, че чуждото мнение ще стане по-маловажно за вас и ще започнете да се доверявате на себе си.

Какво да правите, за да подобрите увереността си

1. Говорете с увереност

Малко вероятно е в разговор с уверен човек да го чуете да използва някои от следните фрази: “Мисля че...”, “Не съм сигурен/а, но...”, “Ъм, вероятно...”. Те знаят, че думите им са от значение. Хората със самочувствие не се съмняват, че притежават експертни знания в някои области. Дори и да не е така, владеят езика си и умело водят разговора.

2. Не се страхувайте да поискате помощ

Ако сте уверени в себе си, няма защо да се срамувате да поискате чужда помощ. Една от най-честите причини човек да отказва да го направи и да иска да се справи сам, е именно страхът му да изглежда слаб или зависим от останалите. Той не иска да чуе, че е задал глупав въпрос или че е трябвало да знае отговора му.

3. Приемат предизвикателствата като възможни да се докажат

Уверените хора не се колебаят много. Те са по-склонни да приемат всяко предизвикателство като повод да покажат уменията и знанията си. Затова спрете да се притеснявате, но не ставайте и безотговорни. Обмислянето на последиците е признак на увереност.