Виктор Николаев и 4-те му тв жени

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9925576 www.24chasa.bg
Виктор Николаев и Мирослава Иванова в студиото на “Здравей, България” СНИМКА: НОВА/ КРАСЕНА АНГЕЛОВА

След Ани Цолова, Аделина Радева и Лора Инджова днес журналистът води “Здравей, България” с Мирослава Иванова. Единствено вярна е любимата му Людмила

Нери Терзиева и Асен Агов, Юксел Кадриев и Виктория Петрова, Николай Дойнов и Ани Салич, Виктор Николаев отскоро с Мирослава Иванова.

Телевизионните двойки притежават особена отличителна черта - те са постоянни. Разбира се, нищо не е завинаги, но смените сред тях обикновено се дължат на форсмажорни обстоятелства. По правило телевизиите не сменят често водещите си, тъй като именно дългият им ефирен живот създава доверие сред аудиторията. Зрителите свикват с лицата, които им представят новините и публицистиката, и това ги кара да им вярват. Поне така показват медийните изследвания, влезли и в учебниците по тв журналистика.

Двойно повече важи тази максима за тв двойките. Затова телевизиите дълго и внимателно преценяват кой с кого си пасва на екрана, какво е общото им излъчване и хармонията помежду им. Следват сценична подготовка, репетиции, отиграване на диалози и внезапни прекъсвания на програмата заради извънредни ситуации. Чак тогава идва истинският ефир на живо, в който, вижда се, са вложени много труд, средства и време. Заради всичко това изборът на тв партньори е задача с дългосрочно решение за медията.

Не всичко в живота и телевизията обаче върви по учебник, поради което и създадените и утвърдени вече двойки партньори не са заедно завинаги.

Само на Виктор Николаев от Нова тв обаче му се случи напоследък да

сменя жените

през 1-2 години

За разлика от семейните отношения обаче с кого делиш екрана, не е лично решение, а на телевизионната конюнктура. За Нова тв тя се променяше също така често заради смяната на собствениците, което диктуваше и новите назначения не само на екрана, но и в тв ръководството.

Така от 21 юни Николаев вече води “Здравей, България” заедно с

Мирослава Иванова -

също много известно

лице на телевизията

Тя е част от Нова тв почти 20 години, макар че през последната година и половина напуска професията. Официалното обяснение тогава е, че тя заедно с още водещи от Нова тв, сред които Галя Щърбева и репортерката Мария Йотова, слиза от екрана и ще е “на изчакване” заради пандемията от коронавирус. Факт е, че по време на локдауна миналата година и последвалото извънредно епидемично положение не само в телевизиите, а и във всички компании, където това беше възможно, служителите се редуваха по график да работят в офисите и от дома си. За Мира Иванова обаче, която по това време води съботното издание на сутрешния блок през уикенда “Събуди се”, графикът е по-различен - никаква работа, а уж изчакване вкъщи лошото да отмине. Впрочем по това време Нова тв съкращава 30% от екипа си.

Така няколко месеца по-късно Иванова става директор комуникации на Сдружението за модерна търговия.

“Ново ми е”, казва днес журналистката за връщането си като водеща в “Здравей, България”. Престоят извън медията, както и дългите години, в които тя е на друг тв режим, сега я карат да се чувства леко притеснена, въпреки че тревогите ѝ изобщо не личат на екрана. Няма как да е другояче, все пак тя започва в Нова тв като част от екипа на “Здравей, България” в първия му формат с водещ Милен Цветков. По-късно заедно с Христо Калоферов Иванова вече е лицето на сутрешния блок. През годините е работила и за едни от най-силните публицистични предавания - “Студио Нова” и “На четири очи” (негови автори са Цветанка Ризова, която е и водеща, а днес е в Би Ти Ви, и Мира Иванова).

През есента на 2012 г. именно Иванова стартира новия съботно-неделен блок “Събуди се” и е негова водеща повече от 7 години, преди да си тръгне от медията.

Заради присъщата си скромност и възпитание сега Мира Иванова се чувства леко притеснена в ефира въпреки огромния си опит. Тя обаче е и сред най-обичаните тв лица от зрителите. Освен че се включва в обществено значими каузи, има и много журналистически награди. Една от най-престижните е отличието за висока езикова култура и опазване чистотата на българския език, което получава от Факултета по славянски филологии на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

С връщането си в Нова тв Иванова смени

Лора Инджова,

която имаше

шанса за година

да бъде водеща в една от най-гледаните национални телевизии. Дотогава тя е на същата позиция - лице е на сутрешния блок в “България он ер”, а преди това и в тв “Европа”. През 2018 г. е поканена от новото ръководство в Нова тв и става политически репортер там. На 1 юни 2020 г. изгрява и нейната звезда с влизането ѝ вече като водеща в студиото на “Здравей, България”. Напуска го на 18 юни 2021 г., като благодари в ефира на екипа и на зрителите. Сега Инджова остава на работа в нюзрума на Нова тв.

Нейната тв кариера започва още като второкурсничка по право, което тя изучава във Великотърновския университет. Именно там кандидатства по обява в регионалната телевизия и от 20-ината кандидати получава стажантското място за водещ и репортер. Водена от амбицията си, по-късно идва в тв “Европа” в София.

Така постепенно стига до момента, в който момичето от Дряново е забелязано от голямата телевизия. Разбира се, че е била напрегната особено когато получава поканата за сутрешния блок. “За мен беше много важно да ни се получи партньорството с Виктор и когато той ми звънна преди първия ни съвместен ефир и говорихме повече от час, аз бях убедена, че всичко ще е наред”, казва тя три месеца след старта там пред “24 часа”.

Преди да посрещне Лора Инджова в студиото, Виктор

Николаев изпрати от

него Аделина Радева

с огромен букет рози

“Всички промени минават през сърцето. За да бъде човек щастлив, трябва и да е благодарен. Много голямо благодаря за прекрасните последни две и половина години. Много е приятно да си тръгваш с такова самочувствие, че си бил в най-рейтинговото предаване”, казва Радева със сълзи на очи минути преди края на последния сутрешен блок, който води в Нова тв на 29 май 2020 г.

“Всеки ден съм идвал с удоволствие заради теб”, отговаря ѝ Виктор Николаев.

Впрочем сутрешното предаване на Нова тв изобщо не е първото, което двамата заедно водят. Години преди това те са пред камерата на БНТ отново рано сутрин в подобен формат, но с повече водещи в студиото. Николаев и Радева тогава правят блока на обществената телевизия заедно с колегите си Валентина Войкова и Марин Маринов.

След двете години в Нова тв - Радева започва там през януари 2018 г., тя отново се връща в БНТ, където нарекоха промяната “трансфер”. Иначе именно от БНТ тръгва същинската ѝ телевизионна кариера.

Журналистката завършва класическата гимназия в София, след което започва да води сутрешния блок на радио FM+. Няколко месеца по-късно вече има и свое предаване, а радиоприключението ѝ продължава 5 години.

Междувременно започва да учи класическа филология в СУ и

печели стипендия в

Атинския университет

Затова през 1995 г. заминава за Гърция и една година учи езика. Въпреки отдалечеността ѝ обаче тя остава в ефира на FM+, където заедно с Иван Илиев, който отдавна вече е в САЩ, правят хумористично предаване. Радева се връщала веднъж в месеца, записвали четири предавания и се качвала обратно на самолета. Така слушателите не разбрали, че от месеци не живее в България.

Все още е в Гърция, когато в края на 90-те години разбира, че гръцката компания “Антена” купува Нова тв. Сама им предлага да стане кореспондент на медията от съседката ни.

През 2005 г. обаче рязко сменя две неща в живота си - печели конкурс и става изпълнителен директор на гръцкия бизнес съвет, създаден у нас, заради което изоставя камерата и Атина и се прибира в София.

Три години по-късно тв кариерата ѝ получава нов старт, предизвикан от Вяра Анкова, бившия генерален директор на БНТ, която по онова време е шеф на новините там. Тя кани Радева да чете новините в сутрешния блок “Денят започва”. Двете се познават от Гърция от времето, когато Радева учи и живее там, а Анкова е кореспондент на БНТ в Атина.

Така Аделина Радева става част от БНТ, а малко по-късно вече и водеща на сутрешния блок (2008-2011). След това започва да води централната новинарска емисия “По света и у нас” заедно с Георги Любенов. До 2018 г., когато става другото лице на “Здравей, България” заедно с Виктор Николаев.

Преди тя да се появи, водещият е сам на екрана през последните месеци на 2017 г. Тогава именно е

раздялата му

с Анна Цолова -

тв партньорката,

с която е бил

най-дълго време

заедно

в ефира и с която е преживял най-много и най-сериозни предизвикателства в професията.

След отпускарския август на 2017 г., вместо да се върне на екрана на 11 септември, както е предвидено, Цолова обявява, че напуска “Здравей, България”, за да прави ново предаване. Не дава повече подробности какво ще е то, въпреки твърдението ѝ, че го била подготвяла повече от година. Някои зрители допускаха, че ще е лайфстайл рубрика, но тя така и не се появи.

Нова тв не посочва официална причина за промяната, въпреки че има поне две, които усилено се обсъждат не само в медийните среди. Едната е атака на Николай Бареков - тогава политик, а преди това тв партньор на Цолова в периода, когато тя беше в Би Ти Ви. Малко преди тя да си тръгне от Нова тв, той иска НАП да провери доходите ѝ. Другата възможна причина била евентуална смяна на собствеността на медията, която тогава е шведска и се държи от международната компания “Модърн таймс груп”. Продажбата на Нова тв обаче не се случва тогава, а след повече от година. Братята Кирил и Георги Домусчиеви я купуват през март 2019 г. чрез дружеството си “Адванс медия груп”, а през януари 2021 г. я продават на международната компания “Юнайтед груп”, която притежава и телекомуникационния оператор “Виваком”.

“Няма да ми е лесно без Ани!”, казва Виктор Николаев, когато тя напуска Нова тв. Тогава обясни, че са много близки, но пътищата им се разделят. “На този ден (8 септември - б.а.) с Ани Цолова подготвихме първия сутрешен блок за Нова телевизия.

Заедно се появихме

на 9 септември

2013 година

Преди това бяхме още три години в друга телевизия. От понеделник обаче няма да е така. Ще бъда сам и не ми е лесно след седем години прекрасно партньорство”, казва водещият. И добавя: “Много близки приятели сме. Благодарен съм, че професията, която ни отнема много от нервите и времето, от съня и близките ни, ни дава и хубави срещи с честни, открити и смели сърца. Едно от тях е сърцето на Ани”.

Подобно е отношението и на Цолова към тв партньора ѝ. Тя говори за него много преди тези събития - през май 2016 г., и го прави в интервю за Нова тв.

“Виктор Николаев е

голямата ми любов

на екрана

Винаги съм била спокойна с него. Първата година трябваше да си урегулираме ритъма. Но ние мислим по един и същи начин, имаме еднакви журналистически принципи”, разказва тя.

Именно тогава обяснява и защо двамата едновременно напускат сутрешния блок на Би Ти Ви и се преместват на същата позиция, но в Нова тв. По онова време шеф на “Нова” е французинът Дидие Щосел, прочул се с “лова на глави” от Би Ти Ви. Именно той доведе в телевизията, част от която и притежаваше, някои от най-известните тв лица. Така всъщност започна и много големият възход на Нова тв.

Все пак Цолова и Николаев напускат Би Ти Ви не защото са толкова примамени от Щосел. “Най-трудният ни момент беше, когато ни казаха, че предаването ни няма да го има за един месец. Това беше моментът, в който се преместихме в Нова телевизия. Имаше момент, в който си мислех, че няма изход - обяснява Ани Цолова. - Тръгнахме си, защото усещахме един каиш, който нямаше как да понесем. Човек има нужда от въздух. Случи се това, че не бяхме симпатични на определени хора. Измислиха се някакви колосални суми, заради които ние уж сме отишли в Нова телевизия. Хубавото е, че ние с Виктор не сме меркантилни и не мога аз за една кола, къща или скъп часовник да направя правилното интервю.” Така Цолова отговаря косвено и на Бареков, който година по-късно я напада словесно.

Ето такъв наситен е професионалният живот на Виктор Николаев, който е завършил журналистика в Софийския университет и преди телевизиите е репортер в Дарик радио, в радио НЕТ и в БНР.

Точно в БНР се запознава с талантливата радиожурналистка Людмила Железова и това е единствената жена, която е до него завинаги. Двамата създават семейство и отглеждат с любов дъщеря си.