Кои са животинските видове, застрашени от изчезване

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9934384 www.24chasa.bg

Илюстрираният „Атлас на застрашените видове“ от Радек Мали – защо планетата зависи от нас?

Богато илюстрираният атлас с текстове на Радек Мали и илюстрациите на Павел и Павла Дворси прави темата за грижата на планетата достъпна за младите читатели.

41 животински вида оживяват с илюстрациите на Павел и Павла Дворси (ИК "Сиела).

Високите постижения на човешката цивилизация имат своята цена, която плащат не само хората, но и природата. Наред с други обезпокоителни тенденции като замърсяването на морската вода, обезлесяването, пресъхването на езерата и други биосферни явления статистиките за животинските видове, застрашени от изчезване, от години стават все по-притеснителни.
Кои са застрашените видове през XXI век?

Богато илюстрованият „Атлас на застрашените видове“ с текстове на чешкия писател и популяризатор на науката Радек Мали и илюстрациите на Павел и Павла Дворски разказва на малки и големи читатели за 41 животински вида, чиято дива популация е толкова намаляла, че има опасност да изчезнат в следващите години.
В тази кратка, но изчерпателна книга авторът обяснява защо бързото нарастване на населението (почти четири пъти по-многобройно за последните 100 години) може да се превърне в заплаха за флората и фауната; защо биологичният баланс на животинските видове и техните местообитания е сериозно нарушен, а растителните и животински видове изчезват с такава скорост, че явлението се наблюдава моментално в хода на нашата геоложка епоха.

Някои от героите в този атлас живеят на Земята от времето на динозаврите и са преживели множество катаклизми и климатични промени.

Някои от тях познавате от рисунки, филми, анимации и разкази. За други ще чуете за първи път. Общото между императорския кълвач, коралите, голямата панда и планинската горила с какапото и списковия ара е, че всички те зависят от човешките действия.
Историята им е разказана достъпно и интересно, а илюстрациите на Павел и Павла Дворски ще пленят сърцата на малки и големи.

Измирането на растени

, гъби и животни несъмнено ще продължи в близко бъдеще, но не знаем какви последици ще има то върху живата ни планета. И „Атлас на застрашените видове“ от Радик Мали е не просто картинен атлас, описващ частица от онова, което губим, а послание към най-младите читатели, че без тяхната лична грижа за животните и планетата могат да загубят и целия си познат свят.

„Кухнята на времето“ от Лилия Герасимова – вкусът от детството на България (ИК "Сиела")

Хитовият наръчник за традиционна българска кухня „Кухнята на времето“ се появява отново по книжарниците в ново, допълнено издание!

Лилия Герасимова, автор на хитовото първо издание „Кухнята на времето“, публикува ново допълнено издание на най-пълния наръчник за традиционна българска кулинария. 240-те автентични рецепти от всички краища на България са допълнени с още 72 нови готварски идеи и примерно меню за един от най-предизвикателните в кулинарно отношение периоди – постите.

„Кухнята на времето“ не е просто готварска книга. Това е пътуване във времето, което Лилия Герасимова успява да осъществи благодарение на десетките си разговори с хора от цяла България.
Поела на експедиция, за да събере съкровените български рецепти от традиционната кухня по нашите земи, тя съхранява знанието на хората, които все още знаят и помнят рецептите на своите баби и майки – всички до един над 60 години – за да предаде тяхното познание и занапред.

Какво се е случвало в кухните на бабите и прабабите ни? Помним бюдата от своето детство, но знаем ли как да ги направим? Какви са рецептите, записани в старите, омаслени страници на домашните готварски книги?

В тази книга откриваме как да правим истинска коледна погача и бял лук, чорба по селски, боб по манастирски, курбан, пълнени постни чушки за Бъдни вечер, шарена манджа и стотици други рецепти от кухните на българи от цялата страна.

Следвайки и традиционния православен календар, научаваме примерни постни менюта за четирите задължителни поста – Великия, Петровия, Богородичния и Рождественския пост.

В „Кухнята на времето“ Лилия Герасимова създава прозорец към миналите кулинарни традиции на България и предава знанието, застрашено от забрава, към бъдещите поколения.

Класация на издателството