От Халкидики до непознати острови - 32 дестинации на юг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9943375 www.24chasa.bg

Три нови книги от ИК "Сиела"

- “Гръцко синьо” събира 250 илюстрации

- Покъртителен разказ на Еди Джаку – оцелял от ада на Аушвиц

- "Смъртният грях" - нов шведски трилър

Копнежът по южните морета е вдъхновявал не един или двама писатели, а в сезона на пътешествията и почивките гръцките острови се оказват една от най-предпочитаните дестинации не само у нас, но и в света. Дестинациите са много, а информацията за тях все още е откъслечна и ограничена.

Дълбоко в безкрайното “Гръцко синьо” потапя първата книга на дългогодишния журналист Анита Димитрова – един не съвсем пътеводител както за напълно начинаещи, така и за напреднали (ИК “Сиела”. Toй обхваща трийсет и две близки и далечни дестинации – от Тасос и Халкидики до непознатите южни острови; двеста и петдесет цветни фотографии; полезни съвети за плаването по море, местната кухня, историческите забележителности.

В “Гръцко синьо” няма да откриете реклама на гръцката туристическа индустрия или на хотелски комплекси. Без да пренебрегва популярните дестинации, авторката отива и до места, където машината още не се е завъртяла на пълни обороти. Защото с над 1000 разпръснати в Средиземно море острова Гърция е съхранила оазиси, където човешките сенки са кът, а дните следват ритъма на отминали времена. И благодарение на ентусиазма на Анита Димитрова красотата на много от тях става видима и за българските читатели.

Написан с много любов и преплитащ музика, поезия, литература в едно, този “не съвсем пътеводител” надскача географските и историческите реалии. Съдържа не само златни плажове, фотогенични залези и практична информация за туриста. В него има и вендети, тюлени, политически убийства, вулкани и земетресения, котки, любовна история, корабокрушения; чуват се стъпките на Омир, Байрон, Казандзакис и Ленард Коен.

“Гръцко синьо” е пътуване, населено с легенди, митове, герои, богове, живописни острови и море. Истинско пиршество на сетивата и ума.

“Тази книга няма да ви убеждава да отидете на почивка в Гърция, тя ще ви отведе там. Не е пътеводител, не е наръчник, не е пътепис, не е албум за снимки, а всичко това заедно. Но най-вече е подарък. Подарява ви го човек, който е кръстосвал Гърция по всички традиционни и недотам известни туристически маршрути. А и “Гръцко синьо” не е реклама. Ваканция е тази книга”, пише Веселина Седларска.

------------

"Най-щастливият човек" е мемоарна книга

По книжарниците вече може да откриете “Най-щастливият човек на света” от Еди Джаку – мемоари за необикновения му живот след оцеляване в лагера на смъртта Аушвиц (ИК “Сиела”). Книгата е публикувана в деня на стотния рожден ден на Еди, разказва за невъобразими ужаси, но и за непреклонната сила на човешкия дух.

Роден в еврейско семейство от средната класа в Лайпциг, Германия, през 1920 година, Еди Джаку е изтръгнат от щастливото си детство от надигането на нацизма и приемането на нови закони, които му забраняват да продължи с образованието си.

Целеустременият му баща успява да уреди фалшиви документи за самоличност и изпраща Еди в частно училище, за да учи за инженер. Убеждението им е, че доброто образование неизменно води до добро бъдеще. Светли дни очакват Еди.

Но въпреки това, когато облаците на войната се сгъстяват, Еди е заловен и запратен сред ужасите на Аушвиц и Бухенвалд, потъпкан и низвергнат. му в сферата на инженерството и механиката обаче, необходими на нацистите, спасяват живота му неведнъж, а личната му изобретателност му помага да запази духа си.

Когато се измъква от ада, Еди се зарича да се усмихва всеки божи ден, убеден, че може да отдаде почит на загиналите единствено като живее възможно най-достоен живот в полза на околните.

Той се мести в Австралия и започва работа към Еврейския музей в Сидни. Разказвал историята си на стотици хиляди през годините, включително по време на конференция на TED, отново и отново Еди подчертава, че приятелството, любовта, усещането за щастие и отдаването на другите са най-важните неща в живота.

Днес Еди Джаку вярва, че е най-щастливият човек на света.

Отдавайки почит на паметта, за да предаде наследството на миналото, мемоарът “Най-щастливият човек на света” е изцяло ориентиран към бъдещето, като напомня, че можем да сме господари на собствената си съдба дори когато вървим срещу света.

***

Животът може да бъде красив, ако му позволите. От вас зависи.

Еди Джаку

* * *

Изключителна и красиво разказана история, която ни напомня за силата на любовта, добротата и надеждата.

В. “Сидни морнинг

хералд”

------------

Страховити маски крият убийства

“Смъртният грях” от шведската авторка Мария Грунд е смразяващ трилър (ИК “Сиела”). Младо момиче е намерено мъртво в стара наводнена каменоломна. На случаен запис се вижда как си слага страховита маска и само влиза във водата. Богата старица е открита брутално убита. Между двете трагедии привидно няма нищо общо, но разследващите откриват следи, които показват, че са част от мрачна и пазена твърде дълго време тайна. Всяка стъпка от разследването вади наяве все по-страшни престъпления.

Класация на издателството