Италия е рай за любителите на почивка под открито небе

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9948920 www.24chasa.bg
В къмпинг “Капо Ферато” в Сардиния караваните стигат до самия бряг. СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Ваканцията на къмпинг с бунгала и палатки или пък на места, пригодени за каравани, е много добро разрешение за милиони италианци в периода на пандемия. При всички случаи това е най-икономичният вариант за лято 2021, като се има предвид, че къщите и апартаментите под наем в морските общини са ангажирани от месеци, и то на много по-високи цени, отколкото през предишните години. Повечето жители на Ботуша предпочитат почивките извън хотели като най-сигурен начин за предпазване от COVID.

Италия предлага богати възможности за къмпингуване в места с прелестна панорама за всеки джоб – има къмпинги с 5 звезди, но и такива с по-спартански условия. Във всички случаи близкият контакт с планината, морето или езерото е гарантиран.

Всяка година в Италия се прави по традиция класация на най-добрите къмпинги на базата на предлаганото от тях като структури, хигиенни помещения и услуги за семействата. За тази година лидерството си оспорват Абруцо, остров Сардиния, Емилия-Романя и Тоскана.

Като къмпинг №1

е класиран Camping

Village Eurcamping

в Розето дели Абруци,

до град Терамо. Абруцо с нейните планински пейзажи е известно като царството на любителите на къмпингуването, защото три негови структури са сред седемте най-добри в Италия. Сертификатът за най-добри услуги, предлагани за семейства, отива при Don Antonio Camping Village.

Особено висока оценка заради атмосферата, в която се прегръщат природа и комфорт, получава къмпингът “Капо Ферато ди Муравера” до град Каляри, Сардиния. Той попада сред най-добрите заради уютната и същевременно модерна среда, която предлага на къмпингуващите сред дивата природа на Сардиния. Островът, известен с луксозното си Изумрудено крайбрежие, е рай не само за любителите на петте звезди и яхтите, а и за феновете на икономичната почивка. Natural Paradise в Торе дел Портичоло ди Алгеро, до град Сасари, предлага най-доброто за почивката под открито небе.

Прелестите на Тоскана също са напълно достъпни за къмпингуващите. Най-висока оценка получава намиращият се до Сиена Camping Siena Colleverde.

Колко струва

почивката на

къмпинг в Италия?

Според международния портал camping.info, който сравнява цените в цяла Европа, един ден в италиански къмпинг струва средно 36 евро, като в това са включени нощувка за двама възрастни, таксата за престоя на колата им, за консумирания ток и вода, ползването на санитарен възел, туристическа такса.

За сравнение – в България цената на един ден в къмпинг е 15 евро според същия портал. Само Швейцария е малко по-скъпа от Италия в това отношение.

Пътувайки по крайбрежието на Тоскана, може да се видят много къмпинги, разположени съвсем

до брега на морето,

сред зеленината

на горичките от

тоскански пинии

Те са рай за любителите на почивката в палатка или каравана.

Много обичани са например тосканските къмпинги на Арджентарио, на стотина километра северно от Рим. 

Ето и примерните цени в къмпинг “Джанела” за престой от минимум три дни. За периода от юни до средата на юли за палатка с три или повече места или каравана се плащат по 12 евро на ден, а за куче – по 2 евро. До края на юли тази цена става съответно 15 и 4 евро на ден, а през август – 18 и 5 евро. В същия къмпинг обаче може да се наемат и мобилни къщички. Паркингът е безплатен.

Повечето къмпинги в Италия приемат и бонусите за ваканции, предвидени от правителствените укази през периода на пандемията. За семейство с 2 деца той е от 500 евро, за двучленно семейство – 300 евро, а за сам човек – 150 евро.